Skip to main content

Volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prijavili krivolov pa dobili pretnje

Građani 18. сеп 2023.
2 min čitanja

"O svemu je obaveštena Policijska stanica u Blacu, kako je naveo, čiji su službenici zatekli u nezakonitom lovu ukupno tri italijanska državljanina"

Članovima i volonterima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji su prijavili policiji krivolov na prepelice, upućene fizičke pretnje iz lokalnog lovačkog udruženja.

Uroš Stojiljković iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za portal N1 objasnio je da su za vikend, 9. i 10. septembra, članovi i volonteri otkrili u Topličkom okrugu, u selima Trbunje i Suvi Do, upotrebu zakonom zabranjene elektronske vabilice.

O svemu je obaveštena Policijska stanica u Blacu, kako je naveo, čiji su službenici zatekli u nezakonitom lovu ukupno tri italijanska državljanina.

„Kod njih je pronađeno osam sveže ulovljenih prepelica, nisu posedovali dokumentaciju za izvođenje lova, niti dozvole za nošenje oružja. Policajci su oba dana u lokalnu stanicu policije na davanje izjava i utvrđivanje činjenica pozvali italijanske lovce, upravnika lovišta iz Blaca i aktiviste DZPPS. Prema nepotvrđenim informacijama strancima je privremeno oduzeto oružje i ograničeno pravo kretanja uz meru oduzimanja pasoša. Ulovljene prepelice, vabilice i ostali materijalni dokazi predočeni su dežurnom javnom tužiocu koji je pokrenuo odgovarajuće postupke“, ispričao nam je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, „predsednik Lovačkog udruženja iz Blaca, M. K, na svom Fejsbuk profilu 12. septembra postavio je video snimak, za koji se sumnja da ga je dva dana ranije načinio M. Đ. iz Blaca, a u kome se iznose neistine u vezi sa opisanim događajima“.

„Objavljivanje ovog snimka je imalo za cilj da prenese netačne informacije ostalim lovcima, te da ih navede da iskale svoj bes na onima koji prijavljuju krivolov. Krajnji cilj je, verovatno, da se zaplaše svi građani kojima je stalo do očuvanja prirode i suzbijanja krivolova“, smatra Stojiljković.

Među više od 60 komentara na pomenut video, kako je naveo, nalaze se i oni u kojima se kaže: „Izrešetajte ta g…a“, „To je gamad koju treba spuštati u prvi bunar“, „Samo dobra motka da završe na urgentnom…“.

„Desetine gnusnih izjava mržnje nalaze se i među komentarima na ovaj sadržaj koji je podeljen na ličnim profilima lovaca u Srbiji, ili u nekim lovačkim grupama“, upozorio je sagovornik.

Prema njegovim rečima, slučajevi pretnje su prijavljeni policiji i podnete su krivične prijave.

(N1, foto: DZZPS)