Skip to main content

Za 23 milijuna Talijana od danas obavezna covid-potvrda, izbili prosvjedi

Autonomija 15. окт 2021.
< 1 min čitanja

Mjera po kojoj svi zaposleni u Italiji moraju predočiti takozvanu zelenu propusnicu, kojom dokazuju da su cijepljeni, da su preboljeli koronavirus ili da su nedavno bili negativni, stupila je danas na snagu. Mjerom je pogođeno oko 23 milijuna radnika u privatnom i javnom sektoru.

Protiv kontroverzne mjere organizirano je više prosvjeda. Kritičari navode da je mjera udar na osobne slobode, dok zagovornici tvrde da mjera omogućava daljnje ublažavanje mjera.

Policija je prije tjedan dana uhitila 12 ljudi, među njima i dva lidera krajnje desne stranke, nakon što su se prosvjedi protiv te mjere pretvorili u sukobe s policijom.

Kompanije mogu biti kažnjene ako svi radnici ne budu imali covid-potvrdu

Novi prosvjed u Rimu najavljen je za danas, dok lučki radnici u Trstu planiraju blokirati luku. Vlasti kažu da će kina, kazališta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu ako svi posjetitelji imaju zelenu propusnicu.

„Za tvrtke i zaposlenike zelena propusnica povećava sigurnost na radnom mjesto i jamči proizvodnju„, rekao je Maurizio Stirpe, potpredsjednik udruge poslodavaca Confindustria.

Kompanije, ako ne budu svi radnici imali zelenu propusnicu, mogu biti kažnjene s do tisuću eura. Zelena propusnica već je uvedena u nekoliko drugih sektora u Italiji, poput obrazovnog i zdravstvenog. Ukupno je 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu cjepiva.

(Hina, Foto: AP)