Skip to main content

Ivanji o ambasadoru Hilu: To je ta američka škola „zavrtanja ruku“

Građani 15. okt 2021.
2 min čitanja

Novinar nedeljnika „Vreme“ Andrej Ivanji rekao je povodom imenovanja Kristofera Hila za novog ambasadora SAD u Beogradu da je on bio deo onih pregovaračkih američkih timova koji su vrlo tvrdo nastupali u Beogradu i da je to ta američka škola „zatvrtanja ruku“.

Američki predsednik Džo Bajden nominovao je američkog diplomatu Kristofera Hila za novog ambasadora u Srbiji, potvrđeno je na sajtu Bele kuće.

Ivaniji podseća da je Hil deo one „ovde vrlo omražene administracije Hilari Klinton“, dodajući da je bio prisutan i kad su se spremali mirovni pregovori u Dejtonu i u Rambujeu.

Kaže da je on iskusan diplomata, a da ne zna da li bi mogao da kaže da je i dobar, podsećajući na to da je rezultat njegovog diplomatskog posredovanja bio rat (bombardovanje). On je, kaže Ivanji, deo onih pregovaračkih timova SAD koji su vrlo tvrdo nastupali u Beogradu. „To je ta američka škola ‘zatvrtanja ruku’“, dodaje.

„Vučić i Dodik podigli lestvice, šta ako to uradi i Kurti“

Komentarišući poslednje događaje u Kosovskoj Mitrovici, Ivanji kaže da je situacija je veoma napeta zbog toga što je rukovodstvo Srbije i rukovodstvo Republike Srpske istovremeno podiglo lestvicu.

„Bojim se da se stvarno zaboravlja da jednostavno sve što se radi iz Prištine je pokušaj da se pokaže i dokaže da je to nezavisna država u kojoj Srbija nema više šta da kaže i šta da traži. Sa druge strane – Srbija sve suprotno, želi da pokaže da itekako ima uticaja na sve političke i druge tokove tamo. Problem srpske politike, spoljne i bezbednosne, jeste što sve ključne zemlje priznaju nezavisnost Kosova i šta god da bilo, zapravo imaju razumevanja za te poteze koji treba da kažu – ovo je suverena država. Međutim, ovoga puta Aleksandar Vučić je podigao lestvicu: prvo na Jarinju kad su bile barikade – tu su bili razni ruski predstavnici, što vojni, što politički. Ovog puta, posle razgovora sa Srbima u Raški, koji ljudi, stvarno, ne znaju šta da rade, otišao je da poseti Žandarmeriju u Kraljevu, odakle su bile poruke – „ako se to ponovi, mi ćemo… da branimo svoj narod, do pobede“. Ne zaboravimo da su nad Jarinjem nadletali „migovi“… Tu je izgovorena jedna politička pretnja, koja je otišla napolje – mi ćemo da reagujemo. Reagovati – to bi značilo „1999-tu“, reagovalo bi se protiv NATO. S druge strane, u RS istovremeno je parlament izglasao da se ne priznaje sve ono što je visoki predstavnik EU doneo – Zakon o zabrani negiranja genocida. Čime se takođe diže lestvica, jer je rečeno – mi ne priznajemo to što Zapad želi od nas i isto tako je izrečeno – a u slučaju da se neke sankcije sprovode protiv RS – onda ćemo mi referendum, otcepeljenje… I sa jedne i sa druge strane je podignuta lestvica“, kaže Ivanji.

Navodi da to sve možemo da posmatramo sa tačke realne politike kao blef, kao nešto za unutrašnju upootrebu. Ali pita – šta ako novi „kontrahent“ Aljbin Kurti takođe podigne lestvicu, pa  napravi nešto i pošalje negde specijalne jedinice. „Onda dolazimo u situaciju da se Vučić i Kurti igraju onog čikanja iz šezdesetih, da je svako pritisnuo papučicu na gas, pa da vidimo ko će da skrene“, dodaje.

(N1)