Skip to main content

YIHR: Napadi na nastavnike istorije u Srbiji „posledica nacionalističke histerije“

Građani 04. sep 2021.
< 1 min čitanja

Kampanja protiv Udruženja za društvenu istoriju Euroclio koje je u Srbiji organizovalo obuku za nastavnike istorije o istraživanju arhiva Haškog tribunala je „posledica nacionalističke histerije koja guši pluralizam i podstiče jednoumlje“, saopštila je nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR).

Uz ocenu da kampanju protiv udruženja Euroclio vode „prorežimski tabloidi i nacionalistički orijentisani istoričari“, YIHR je podržao Euroclio „da nastavi sa radom na unapređenju nastave istorije o ratnom raspadu Jugoslavije kroz povezivanje i obrazovanje istoričarki i istoričara“.

Članovi nevladinog Udruženja za društvenu istoriju „Euroclio“ iz Srbije meta su pretnji i uvreda na društvenim mrežama nakon što su ih pojedini mediji, ali i deo kolega optužili da „srpskoj deci serviraju hašku istinu“ o ratovima devedesetih.

Povod je seminar za nastavnike istorije o korišćenju arhive Haškog tribunala, koji je ovo udruženje organizovalo krajem avgusta u Beogradu.

„To je jedna šira kampanja koja traje duže vreme, a koja je uperena protiv onih koji se na stručan način bave nastavom istorije, pokušavaju da prevaziđu podele i da pristupe izučavanju svih problematičnih i osetljivih tema na profesionalan način“, rekao je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik Udruženja „Euroclio“ Aleksandar Todosijević.

Euroclio je ranije saopštio da će „iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi odbranili profesionalno dostojanstvo udruženja, istovremeno strahujući za bezbednost svojih ‘prozvanih’ koleginica i kolega, koji su ovih dana izložene brutalnim napadima i stigmatiziranju“.

U saopštenju zaključuju da će nastaviti sa promocijom svih vrednosti na kojima počiva obrazovni sistem u demokratskom društvu.

U završnim razredima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, od ove školske godine otvara se veći prostor za izučavanje savremene istorije, jer su 1. septembra ušli u upotrebu novi udžbenici, napisani po novom nastavnom planu i programu.

(Slobodna Evropa, Foto: ICTY)