Skip to main content

WWF: Samit u Glazgovu možda poslednja prilika za usporavanje klimatskih promena

Marginalci 30. okt 2021.
< 1 min čitanja

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvala je uoči sutrašnjeg otvaranja Konferencije UN o klimatskim promenama u Glazgovu, na ograničavanje globalnog zagrevanja na prosečnih 1,5 stepeni kako bi se izbegle najrazornije klimatske promene na ljude i prirodu.

Iz te organizacije su upozorili da je Balkan prethodnih godina pod jakim uticajem globalnog otopljavanja jer je zabeležen porast prosečne temperature od 1,2 stepena a očekuje se dalje zagrevanje od 1,7 do četiri stepena, u zavisnosti od lokalnih i međunarodnih mera za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte u narednim godinama.

“Okupljanje u Glazgovu možda je poslednja prilika da usporimo klimatske promene, da svetski lideri postignu dogovor i ispune sva dosadašnja obećanja vezana za klimatske promene”, navela je izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz.

Organizacija je uputila apel javnosti u Srbiji da se priključi kampanji #WeWontForget kako bi zvaničnike podsetili na obećane ciljeve i konkretne mere ublažavanja i prilagođavanja u suočavanju s klimatskim promenama.

Konferencija UN o klimatskim promenama biće održana u Glazgovu od 31. oktobra do 12. novembra, a predstavnici vlada iz celog sveta trebalo bi da definišu zajedničke politike i mere kao odgovor na klimatsku krizu, odnosno ispune obećanja s brojnih prethodnih sastanaka na vrhu, sažeta u Pariskom sporazumu iz 2015. godine.

Klimatski demonstranti pozvali sa ulice u Rimu lidere G20 da preduzmu konkretne korake

Više desetina demonstranata blokirao je danas ulicu u blizini okupljanja lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20).

Policija ih je pomerila sa ulice, a okupljeni su tražili od svetskih lidera da preduzmu konkretne mere u borbi sa klimatskim promenama.

Na jednom od transparenata koji su klimatski demonstranti nosili pisalo je “Od Rima do Glazgova, vaša rešenja su problem”.

Lideri će sutra po završetku sastanka u Rimu otići u Glazgov na sastanak o klimi.

(Beta)