Skip to main content

WHO preporučuje testiranje u školama da bi se izbjegla nastava na daljinu

(Pod) razno 03. jul 2021.
< 1 min čitanja

U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbjeglo vraćanje na online nastavu u slučaju novog talasa epidemije korona virusa, preporučio je 2. jula evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Ljetni mjeseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mjera koje će doprinijeti smanjivanju stope zaraze i izbjegavanju zatvaranja škola”, naveo je direktor evropskog ogranka WHO-a Hans Kluge.

U zajedničkom saopštenju sa UNESCO-om i UNIFEC-om ocjenjuje se da je zatvaranje škola “negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit djece i mladih”.

Testiranje u školama bi se moglo preporučiti u slučaju klastera u nekoj ustanovi, ali WHO smatra da se testiranje može preporučiti čak i u odsustvu simptoma kod učenika i zaposlenih.

“Ne možemo dozvoliti da djeci budu uskraćeni obrazovanje i razvoj zbog pandemije”, poručio je Kluge.

WHO smatra da zatvaranje škola treba biti krajnja mjera i to samo u slučaju “eksplozije broja zaraženih ili ako se širenje zaraze ne može kontrolisati nekom drugom mjerom”.

Ta institucija UN-a upozorila je 1. jula da se u Evropi povećava broj novozaraženih korona virusom i to delta sojem koji je zarazniji.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)