Skip to main content

Vuletić: Pitanje Kosova završiti što pre, na pošten i iskren način

Info 24. сеп 2021.
3 min čitanja

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić izjavio je za RTK da iako zvanični Beograd optužuje Vladu Kosova da se parcijalno odnosi prema Briselskom sporazumu, snosi odgovornost što građane nije upoznao sa sporazumom koji postoji već nekoliko godina.

I dok vladajuće stranke u Srbiji pozdravljaju poteze predsednika Vučića uz ocenu da Priština treba da vrati stvari kakve su bile, te okrivljuju EU za ćutanje, prozapadno orijentisana opozicija ocenjuje da su srpske vlasti odgovorne što nisu informisale građane o dogovoru koji je postignut sa Kosovom.

Prema oceni, predsednika GDF Zorana Vuletića, to što zvanični Beograd ironično govori da se Priština prema Briselskom sporazumu odnosi kao da je švedski sto, pokazuje da je Priština sprovela ono što je bilo na stolu i što je dogovoreno.

“To znači da je odluka na osnovu koje je Vlada Kosova implementirala taj deo dogovora iz 2016. bila i još uvek je deo Briselskog procesa. Tako da to što se neko odlučio da uzme taj deo sa švedskog stola, znači da je mogao da ga uzme, bez obzira što se to ovde ironično i cinično predstavlja kao parcijalni odnos prema Briselskom sporazumu”, naglašava Vuletić.

Njega brine što se odluke u okviru Briselskog sporazuma ne komuniciraju sa građanima, a radi se o procesu koji godinama traje.

“Smatram da su EU i pregovarači, koji su doneli tu odluku 2016. godine i potpisali da će se ta mera primeniti nakon pet godina, učinili ustupak Srbiji na neki način i dali dovoljno vremena da se to iskomunicira sa građanima. Zašto to nije uradila vlada i predsednik Vučić, kada su imali apsolutnu vlast, i kada imaju više od 200 poslanika”, kaže Vuletić.

U Beogradu se upozorava da se u ovom trenutku više ide ka zaoštravanju a manje ka rešavanju, dok su registarske oznake samo jedno od brojnih otvorenih pitanja dve strane. Vuletić ukazuje da aktuelni pristup problemima nije put ka kvalitetnom rešenju pitanja Kosova, te upozorava da nerešavanje problema, koji se različito vide, vodi ka zamrznutom konfliktu.

“Ako se nastavi kao sada, gde će se kod implementacije svakog dela sporazuma pojaviti problemi na graničnim prelazima, pojaviće se neko ko će taj zamrznuti konflikt dodatno da radikalizuje, doći će do neke neželjene situacije dodatno i onda ćemo ući u novu spiralu nasilja koja nikom nije potrebna a to sve ukupno odlaže konačno rešenje problema sa Kosovom, i konačno priključenje i Srbije i Kosova normalnom životu i 21. veku”, ističe on.

Vuletić poziva vlasti u Srbiji i politički establišment da se izjasne o pitanjima u vezi sa Kosovom i Briselski proces privedu kraju, jer odlaganje rešavanja samo udaljava dve strane od procesa normalizacije i time evropskih integracija.

“Zbog čega je toliki problem da Vučić kaže – OK ljudi, politika koju je vodila Srbija devedesetih, koja je dovela do NATO intervencije i do kapitulacije, je ta koja nas je dovela u ovu poziciju zbog koje smo i potpisali sada ovo 2016. Ukoliko želimo perspektivu naše dece i društva uopšte, mi moramo da objasnimo to narodu, kako bi došli do što boljeg i kvalitetnijeg rešenja u vezi sa problemom Kosova”, kaže Vuletić.

On ističe da se o svim pitanjima u vezi sa Kosovom ne sme ćutati kako ne bi došlo do iznenađenja u vezi nečeg što se implementira, i što je zapravo deo dugogodišnjeg procesa.

“Dakle, nije to švedski sto, to je Briselski sporazum, to je proces koji traje u kontinuitetu dvadesetak godina i to je neophodno što pre da se završi na pošten i iskren način prema svima”, kaže Vuletić.

Beograd traži od Prištine da povuče specijalne jedinice policije sa severa Kosova a od Evropske unije odgovor da li Briselski sporazum i dalje važi. Beograd najavljuje da će odgovoriti merama, ali će čekati određeni period da Priština najpre razmotri svoju odluku.

(RTK2, Foto: MC)