Skip to main content

Vuletić: Budimo ljudi iako smo Srbi

Info 08. jul 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić pitao je povodom jučerašnjeg gostovanja patrijarha Porfirija u Jagodini koliko košta indulgencija (oproštajnica) koju je dodelio osumnjičenom za podvođenje maloletnica Draganu Markoviću Palmi.

Uz podsećanje da se protiv Palme vodi istražni postupak zbog podvođenja i silovanja devojčica i devojaka u Jagodini, što je potvrdilo i više svedoka, Vuletić je ocenio da nije bilo dovoljno što su Vučićevi mediji stali na stranu nasilnika, već je i Porfirije nastavio da ponižava žrtve svojom neskrivenom podrškom nasilniku.

„Ovakvu interpretaciju potvrdio je i Palmin koalicioni partner Dačić svojom izjavom da je dolazak Porfirija Palmi ’na noge’ najbolji pokazatelj vrednovanja njegove vlasti u Jagodini. Dodamo li tome Porfirijeve redovne susrete sa izvođačima radova na pravljenju srpskog sveta, liderima Demokratskog fronta iz Crne Gore i podršku koju im daje za nasilje i haos koji oni seju u susednoj državi, pitamo koja je tačno uloga aktuelnog patrijarha“, naveo je Vuletić.

Prema njegovim rečima, Porfirije Perić je brzo i lako potrošio moralni kapital sa kojim je na početku svog mandata dočekan u javnosti Srbije i regiona.

„Očito se poguban i ekstremistički politički uticaj poglavara Crkve Srbije (zvaničan naziv u Vaseljenskoj patrijaršiji) koji je inaugurisao Irinej Gavrilović nastavlja i sa njegovim naslednikom. Takođe, GDF sa žaljenjem konstatuje da u Srbiji ne postoji nijedna politička stranka, osim nas, koja bi imala hrabrosti da racionalnoj kritici podvrgne zloupotrebu religije u političke svrhe i u svrhe oslobođanja od krivice optuženih podvodača maloletnica“, napisao je Vuletić.

Prema njegovom mišljenju, jedina uteha u svemu ovome je činjenica da su u Porfirijevoj crkvi žene i muškarci ravnopravno diskriminisani – jednako je štitila Pahomija, silovatelja maloletnih dečaka, kao što danas štiti Palmu, silovatelja jagodinskih devojčica.

(Autonomija, Foto: MC)