Skip to main content

Vujović: Ili ste protiv nasilja ili ste na strani nasilnika

Jugoslavija 13. апр 2024.
5 min čitanja

"Obračun zdravog razuma nad uvjerenjima koja su više nego opasna i retrogradna"

Rediteljka predstave „IzloŽene“ Sandra Vujović Pobjedi je juče kazala da će predstavu publika ipak moći da pogleda, ali ne u Nikšićkom pozorištu. O mjestu i datumu izvođenja će javnost uskoro biti obaviještena.

-Imamo poziv od građana Nikšića da odigramo predstavu na otvorenom ili ispred pozorišta. Tako da je u planu gostovanje pred nikšićkom publikom. Uglavnom vidimo se u Nikšiću – rekla je Vujović Pobjedi.

Vujović je kazala da je kao ženu raduje činjenica da je javnost ustala da brani principe i osudila Jelićev gest i njegove stavove.

-Podrška stiže i iz Crne Gore i iz regiona. Posebno cijenimo podršku naših kolega koje su odlučile da pokrenu peticiju kojom se pozivaju institucije da razriješe sa funkcije umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, kad već nema toliko odgovornosti da sam podnese ostavku nakon svega. Naročito se zahvaljujemo građanima Nikšića koji nam neprestano poručuju da smo u tom gradu dobrodošle i žele da organizuju igranje predstave uprkos svemu. Zahvaljujemo se i kolektivu JU Nikšićko pozorište koji nam je dao podršku – kazala je Vujović.

Nakon što je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta nezavisnoj sceni BUNT odgovorio da je njihova predstava „izlizane“ tematike jer se bavi pitanjima diskriminacije žena i nasilja, javnost je burno reagovala – Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno njihov Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, ombudsman, NVO sektor, građanski aktivisti, potpredsjednica Skupštine, te DPS, SD, LP oštro su osudili narativ kojim je Jelić objasnio zbog čega ne misli da je predstava podobna za nikšićku scenu.

U međuvremenu je pokrenuta i peticija građana kojom se traži Jelićeva smjena. Nezavisna scena Bunt je poručila da je vrijeme za solidarnost i zajedničku borbu protiv diskriminacije, govora mržnje i javnih narativa koji ponižavaju žrtve nasilja i žene.

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević je prekjuče pokušao da ublaži situaciju saopštenjem da će omogućiti da ta predstava bude izvedena. Ipak, on je kazao da je Jelić ipak postupio tako da je izazvao dijalog, a time i određenu dozu reklame ovoj predstavi.

Nakon toga se oglasio i Bunt – kazali su da neće igrati u Nikšićkom pozorištu.

Kraljevsko pozorište Zetski dom je poslalo direktoru Nikšićkog pozorišta Radinku Krulanoviću obavještenje da neće sarađivati sa njima iz etičkih razloga, sve dok se umjetnički direktor ne promijeni.

Relativizacija nasilja

Vujović je Pobjedi kazala da ovo nije njena lična borba sa Jankom Jelićem, niti Bunt scene sa JU Nikšićko pozorište, već obračun zdravog razuma nad uvjerenjima koja su više nego opasna i retrogradna.

-Jednačina je jednostavna – ili ste protiv nasilja ili ste na strani nasilnika. Treće opcije nema. Ništa nije opasno kao relativizacija nasilja. To kao društvo ne smijemo dozvoliti, da stavovi poput ovih koje je Jelić izrekao, ne smiju proći bez kritike niti dobiti status društveno prihvatljivih – istakla je Vujović.

Dodaje da je u fokusu borba za pravednije društvo, koje ne pravi razlike već nas tretira na isti način.

-U toj predstavi mi jasno kažemo da smo manje plaćene od naših muških kolega, da smo diskriminisane u politici i biznisu, da smo zloupotrijebljene i ponižene na brojne načine. Ako pitate žene koje su gledale predstavu, sve do jedne će vam reći da su se pronašle u svakoj rečenice te predstave. Teatar je oduvijek bio prostor apsolutne slobode gdje se kritikuje nasilje . Zbog toga je ovakav stav koji dolazi od strane umjetničkog direktora jedne od ukupno četiri profesionalne pozorišne kuće u Crnoj Gori još i skandalozniji- rekla je naša sagovornica.

Dobra strana priče

Dodaje da, iako je riječ o jednoj jako neprijatnoj situaciji za sve njene aktere, cijela ova situacija zapravo ima jednu dobru stranu.

-Dala nam je šansu da pokažemo solidarnost i da se obračunamo sa stavovima koji ugrožavaju vjekovnu borbu žena za rodnu ravnopravnost i ljudska prava. Ovakve i slične narative ne smijemo dopustiti u javnom prostoru i moraju biti najoštrije osuđeni i sankcionisani – kaže režiserka.

Vujović je kazala da mora istaći, u korist argumentacije teme kojom se predstava bavi – da na čelu nijednog od ukupno četiri profesionalna pozorišta u Crnoj Gori nije žena.

-A napravite istraživanje i vidite koliko žena rukovodi centrima za kulturu širom Crne Gore, pa će vam sve biti jasno – zaključila je Vujović.

Stav utemeljen na estetskim principima

Iz Nikšićkog pozorišta tokom jučerašnjeg dana oglasili su se saopštenjem za javnost sa stavom da Jelićeva odluka nije zabrana, već stav utemeljen na estetskim principima.

-Odluka umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića da ne prihvati postavljanje pomenute predstave na repertoar naše kuće nije nikakva zabrana niti relativizacija problema diskriminacije i nasilja, već stav utemeljen na estetskim principima. Da ovim temama prilazimo najozbiljnije govori i naša produkcija u kojoj se našla predstava ,,Pluća“ po tekstu Dankana Mekmilana i u režiji Andreja Nosova. Ta predstava se upravo bavi aktuelnim pitanjima iz ove oblasti – kazali su iz Nikšićkog pozorišta.

Oni su se osvrnuli i na gest Kraljevskog pozorišta Zetski dom, koji im je otkazao saradnju do Jelićeve smjene.

-Dalja saradnja između naše dvije teatarske kuće ultimativno je uslovljena smjenom umjetničkog direktora Janka Jelića. Takav narativ Nikšićko pozorište ne koristi, niti će ga koristiti – saopšteno je iz Nikšićkog pozorišta.

Istaknuto je i da lične stavove svih ljudi, pa i Jelića, uvažavaju i razumiju kao nesumnjivo ljudsko pravo, te da lične stavove ne komentarišu niti se njima bave.

-Umjetnički direktor je u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima upoznao članove uprave pozorišta o svom estetskom sudu pomenute predstave i na osnovu toga odlučio da se ista ne stavi na repertoar. Ne bavimo se ni stvarima koje nijesu u našoj nadležnosti kao što je kadriranje ili traženje smjene kolega iz pozorišnog esnafa. Pitamo se kako je po ovom pitanju značajan dio stručne javnost selektivan, kako olako naše kolege donose sudove i odluke o prekidu saradnje i to baš u slučaju igranja predstave ,,Pluća“ i u slučaju promocije knjige koja se bavi i istorijom Zetskog doma i to na centralnom mjestu – saopšteno je iz Nikšićkog pozorišta.

Iz Nikšićkog pozorišta ističu da poštuju neprikosnoveno pravo Opštine Nikšić da salu Nikšićkog pozorišta otvori za igranje predstave ,,IzloŽene“ u narednim slobodnim terminima i, kako navode, podržavaju organizaciju okruglih stolova sa temama društvene ravnopravnosti i zaštite svih ljudskih prava i sloboda.

Smjena Jelića i obuka zaposlenih obaveza institucija

NVO Juventas u ime Platforme „U pravo vrijeme“ pozvao je nadležne institucije da preduzmu hitne korake u pokretanju postupka smjene umjetničkog direktora Janka Jelića.

Tvrde da Jelić ne ispunjava uslove da bude umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta.

-Na mjesto umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, može biti postavljeno lice koje je afirmisano u oblasti pozorišne i filmske umjetnosti, što Jelić nije – naglasili su oni.

Ističu da njegova odluka nije samo pogrešna, već je i društveno neprihvatljiva, vrijeđa sve žrtve femicida, sve žene koje su žrtve nasilja i diskriminacije.

Prema Godišnjem izvještaju o radu sudova za prekršaje na predmetima iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici za 2023. godinu proizilazi da su sudovi za prekršaje u toku 2023. godine imali u radu 2.311 predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, dok su kod drugih sudova donesene 253 osuđujuće presude za krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Platforma ,,U pravo vrijeme“ u reagovanju ističe i da je Jelić prekršio brojne zakone, međunarodne akte i strategije, te da Ministarstvo kulture i Nikšićko pozorište moraju imati adekvatan odgovor, ukoliko istinski ne podržavaju stav Jelića.

-Jelić je prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena – CEDAW (1979), Konvenciju Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, Povelju o osnovnim slobodama u Evropskoj uniji i druge – piše u reagovanju.

Na kraju, pozvali su Nikšićko pozorište da obavijesti javnost da li je u skladu sa članom 13b Zakona o rodnoj ravnopravnosti, u okviru programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih ili na drugi način obezbijedilo edukaciju zaposlenih o postizanju rodne ravnopravnosti, odnosno ostvarivanju prava po osnovu rodne ravnopravnosti

(Pobjeda/foto: CNP)