Skip to main content

Vrhovni sud odbacio zahtev tužioca za ubrzanu odluku o Trumpovom imunitetu

Planeta 23. дец 2023.
2 min čitanja

"Takva odlika znači da Vrhovni sud neće brzo doneti presudu koja bi mogla da osporiti Trampovu tvrdnju da ima imunitet i dovodi u sumnju mogućnost početka sušenja 4. mart"

Vrhovni sud SAD saopštio je u petak da se neće odmah razmatrati zahtev specijalnog tužioca Džeka Smita (Jack Smith) da po ubrzanoj proceduri odluči da li bivši predsednik Donald Tramp (Trump) može biti krivično gonjen zbog svojih postupaka u nameri da se ponište rezultati izbora 2020.

Odluka suda je pobeda za Trampa i njegove advokate, koji su u više navrata pokušavali da odlože krivične postupke protiv bivšeg predsednik dok vodi kampanju za povratak u Belu kuću 2024.

Takva odlika znači da Vrhovni sud neće brzo doneti presudu koja bi mogla da osporiti Trampovu tvrdnju da ima imunitet i dovodi u sumnju mogućnost početka sušenja 4. mart.

O tom pitanju će sada odlučivati Apelacioni sud SAD za okrug Distrikta Kolumbija, koji je naznačio da će brzo reagovati kako bi rešio slučaj. Specijalni tužilac Džek Smit je upozorio da čak ni brza žalbena odluka možda neće stići na vreme do Vrhovnog suda pre letnje pauze.

Smit je pozvao Vrhovni sud da interveniše, navodeći značajan javni interes za brzo rešavanje slučaja. Zahtev da se preskoči žalbeni sud, za koji je i sam Smit priznao da je „neobičan“, takođe je podvukao zabrinutost tužilaca da bi borba oko tog pitanja mogla da odloži početak suđenja Trampu posle predsedničkih izbora sledeće godine.

Ako Apelacioni sud, koji treba da sasluša argumente 9. januara, odbaci Trampove tvrdnje o imunitetu, on bi tada mogao da traži da se Vrhovni sud uključi – dajući sudijama još jednu priliku da odluče da li žele da donesu odluku.

Slučaj u Vašingtonu jedan je od četiri sa kojima se suočava.

Smit ga je takođe optužio za nezakonito držanje poverljivih dokumenata na svom imanju u Mar-a-Lago, za šta je suđenje zakazano za maj. Tužioci u Džordžiji ga optužuju da je planirao da promeni ishod predsedničkih izbore u toj državi, dok je u Njujorku optužen za isplatu novca porno glumici da ćuti o njihovoj navodnoj vezi.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)