Skip to main content

Vojvođanske NVO: Vlast onemogućava građanima da se kandiduju na izborima za mesne zajednice

Lokalne samouprave 10. maj 2021.
2 min čitanja

Vojvođanske NVO saopštile su danas da vlast u Srbiji onemogućava građanima da se kandiduju na izborima za savete mesnih zajednica koji su u rapisani u pojedinim lokalnim samoupravama u Vojvodini.

One su naveli da je vlast u gradovima i opštinama Srbije, koju čine Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, odlučila da „isključi sve ljude koji nisu njeni članovi iz učešća u političkom i javnom životu, pa je ovih dana nasrnula i na naše pravo na mesnu samoupravu„.

„Ovo pravo je ugroženo odlukama lokalnih vlasti da uputstvima za sprovođenje izbora u mesnim zajednicama uvede obavezu overe potpisa građana koji su predlagači kandidata za članove njihovih saveta, kao i da im se onemogući rad u biračkim odborima i izbornim komisijama“, navodi se u saopštenju devet nevladinih organizacija.

Potpisnice saopštenja su apelovale na organizacije, opozicione političke stranke i javne ličnosti da osude kršenje prava na lokalnu samoupravu koje je „garantovano Ustavom Republike Srbije i brojnim međunarodnim aktima“.

„Ovog proleća će biti raspisani izbori u brojnim mesnim zajednicama, a u nekima su oni već u toku, međutim, opštinske vlasti su posebnim aktima – Uputstvo za sprovođenje izbora, odlučile da uskrate pravo građana da bez diskriminacije biraju i budu birani. Obavezom plaćanja overe potpisa kod javnih beležnika građani će biti odvraćeni od učešća u radu mesne samouprave i obeshrabreni da učestvuju u izborima za članstvo u savetima mesnih zajednica“, navodi se u saopštenju.

Organizacije ističu da su građani onemogućeni i da kontrolišu izborni proces, a ocenile su da je onemogućavanje građana da slobodno predlažu i biraju svoje kandidate na najnižem nivou lokalne samouprave „dokaz da se u Srbiji radi o brutalnom kršenju političkih prava“.

Saopštenje su potpisali Grupa za konceptualnu politiku, Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za održive zajednice, Centar za interkulturnu komunikaciju, Most solidarnosti, Vojvođanska politikološka asocijacija i Građanska akcija Pančevo.

(Beta)