Skip to main content

Vojvođani: Ukinuti Zakon o rehabilitaciji i poništiti sve pravne posledice njegove primene

Vojvodina 11. авг 2022.
< 1 min čitanja

"Rizikujemo da svi ratni zločinci i saradnici okupatora ostanu neosuđivani"

Poslanici u Skupštini Srbije sa liste koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” Aleksandar Olenik i Tomislav Žigmanov saopštili su danas da će parlamentu predložiti ukidanje Zakona o rehabilitaciji jer se njime od ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata pokušavaju napraviti pobednici, o čemu svedoči i nedavna rehabilitacija četničkog komandanta Nikole Kalabića. 

“Zakonom o rehabilitaciji se pokušava od gubitnika rata – četnika, ustaša i ostalih zločinaca i saradnika okupatora, napraviti pobednike i zato ćemo predložiti ukidanje ovog zakona ali i svih njegovih posledica a to su presude o rehabilitaciji koje su do sada donete”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. godine ne utvrđuje da li je Nikola Kalabić naređivao ili je i učestvovao u vršenju ratnih zločina tokom Drugog svetskog rata, već se samo formalno utvrđuje da li je imao pravično suđenje. 

“Međutim, svaka sudska odluka kojom se utvrđuje da nije imao pravično suđenje ukida raniju osuđujuću presudu te, zbog nemogućnosti novog suđenja svi saradnici okupatora, izdajnici i ratni zločinci ostaju neosuđivani. Isto se desilo i sa Dražom Mihailovićem, i ako ovaj zakon ostane na snazi rizikujemo da svi ratni zločinci i saradnici okupatora ostanu neosuđivani i to bez mogućnosti utvrđivanja njihove stvarne krivice”, poručili su Olenik i Žigmanov.

(Beta)