Skip to main content

Vojvodini vratiti njenu železnicu i obeštetiti je za nesavesno gazdovanje

Autonomija 05. мар 2008.
2 min čitanja

NOVI SAD – Predsednik pokrajinskog parlamenta Bojan Kostreš najavio je juče da će zatražiti da se Vojvodini vrati njena železnica i da bude obeštećena ako se ispostavi da su Železnice Srbije njome nesavesno gazdovale. On je rekao da je od radnika zrenjaninskog „Šinvoza“, smederevskog „Želvoza“ i Železnica Srbije došao do podataka o tome kako su te firme uništavane, te da će s tim upoznati i ministre pravde i ekonomije u Vladi Srbije.

Predsednik Skupštine Vojvodine najavio je juče da će uskoro pokrenuti inicijativu za izmenu Zakona o železnici, podsećajući da, prema Zakonu o sprovođenju Ustava, do 31. decembra 2008. godine pokrajini treba da bude vraćena njena imovina u koju spada i železnica. Kostreš je juče, povodom 125 godina od dolaska prvog voza u Novi Sad, s novinarima i saradnicima vozom prešao deonicu pruge Novi Sad – Gajdobra, a tom prilikom je istakao da bi stanje železnice u Vojvodini sigurno bilo mnogo bolje kada bi se vratila u nadležnost pokrajine, gde je i bila do ustava Slobodana Miloševića iz 1990. godine.

– Od 1977. do 1989. godine Vojvodina je imala je 550 kilometara pruge, 44 elektrolokomotive, deset elektromotornih vozova, 94 dizel lokomotive, 13 parnih lokomotiva, 67 šinobusa, 161 putnička kola sa 17.000 sedišta i 600 ležajeva, kao i više od 6.000 teretnih vagona. ŽTO Novi Sad tada je imala elektrolokomotive za brzine od 160 km na sat i vagone za brzinu od 200 km na sat – istakao je Kostreš. On je dodao da je Vojvodina otad u situaciji da mora iznajmljivati sopstvene vozove. – Ono što želimo da uradimo jeste da kažemo kako se ne slažemo s ovakvim tretmanom vojvođanske imovine, da ona mora biti vraćena Vojvodini – rekao je on. Kostreš je kratko najavio da će s njim ministre posetiti i radnici Železnica, „Šinvoza“ i „Želvoza“, ali nije želeo da otkriva detalje o mahinacijama koje su mu predočene.

S druge strane, on je ukazao na to da je brzi voz na relaciji Subotica–Beograd 1926. godine putovao tri sata i 15 minuta, 1989. godine oko dva sata, a prošle godine taj put je prelazio za tri sata i osam minuta.

– Dakle, za 82 godine mi nismo napravili nikakav pomak. Prosečna brzina vozova u Srbiji danas iznosi 45 kilometara na sat, a na pruzi između Liverpula i Mančestera, u Engleskoj, parna lokomotiva je 1829. godine išla prosečnom brzinom od 56 kilometara na sat – rekao je Kostreš. Predsednik Skupštine Vojvodine najavio je da će, pored železnica, insistirati i na vraćanju ostatka pokrajinske imovine u koju spadaju i Naftagas, putevi, Pošta, Telekom i rudna bogatstva.

Gradjanski list