Skip to main content

Vojvodina gradi i autoput do rumunske granice

Autonomija 17. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Vojvodina će za pet godina dobiti autoput koji će granicu Srbije i Rumunije povezivati sa autoputem Beograd-Zagreb, najavio je danas pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović. Petrović je na konferenciji za novinare, na kojoj su bili i potpredsednik Vlade Božidar Đelić i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, izjavio da će taj dug 165 kilometara, vredan oko 280 miliona dinara, biti finansiran iz Nacionalnog investicionog plana. Ta saobraćajnica bi išla od Međe na srpsko-rumunskoj granici, iz pravca Temišvara, zatim bi prošla kraj Zrenjanina i Novog Sada, kazao je Petrović. Dodao je da bi se od Novog Sada dalje išlo tunelom kroz Frušku goru dugim 2.900 metara, a onda bi se taj takozvani poluautoput sa četiri trake spustio kroz sremsku ravnicu do autoputa Beograd-Zagreb i došao do Rume. „Na toj saobraćajnici bi se izgradio i novi most preko Tise, sa Fruške gore bi se potpuno eliminisao saobraćaj teških vozila, a rastojanje između Novog Sada i beogradaskog aerodroma bi se smanjilo na svega 47 kilometara“, rekao je Petrović.
Prema njegovim rečima, pomenuti projekat bi povezao Koridor 10 s Koridorom 4, koji ide preko Rumunije i Bugarske ka Bliskom istoku, pod uslovom da i Rumuni naprave širi put dug svega 39 kilometara od Temišvara do Međe.
Pajtić je izjavio da je taj put veoma važna strateška stvar za Vojvodinu i da će predstavljati značajan faktor razvoja, kako zbog mnoštva italijanskih kompanija koje se nalaze u Rumuniji, a koje se dobrim delom sele u Vojvodinu, tako i zbog povezivanja Koridora 10 sa drugim kridorima koji prolaze kroz Rumuniju.
Đelić je kazao da je ta saobraćajnica u samom vrhu prioriteta za realizaciju jer, pored regionalnog karaktera, predstavlja veliki značaj i u nacionalnom smislu kao zamajac razvoja čitave Srbije.

(Beta)