Skip to main content

PASTOR: Glasali smo protiv pljačke

Info 16. сеп 2008.
< 1 min čitanja

  
Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor odbacio je optužbe funkcionera DSS-a Nenada Popovića, koji je ustvrdio da su poslanici Mađarske koalicije u Skupštini Srbije glasali protiv energetskog sporazuma s Rusijom „iz separatističkih razloga” kao potpuno nebulozne.

Podsetimo, Popović je u intervjuu za moskovski dnevnik „Vremja novosti” izneo tezu da se lideri vojvođanskih Mađara, koji, kako je rekao, „odavno nameravaju da se odvoje po kosovskom modelu”, panično boje „Gaspromove” kupovine NIS-a „jer će tada biti stavljena tačka na njihove separatističke planove”. „Ni Srbija ni Rusija ni EU neće im dozvoliti da napadnu energetsku bezbednost Evrope“, rekao je Popović.

Ovakve tvrdnje Pastor je nazvao potpuno besmislenim, i to uz opasku da ga optužbe za separatizam iz krugova kojima pripada Popović uopšte ne iznenađuju. „Kada god srpski nacionalisti imaju problem sami sa sobom, onda počinju da upiru prstom u drugoga, tražeći u njemu separatistu i narodnog neprijatelja. Niko u SVM-u, a rekao bih, niko ni u mađarskoj zajednici, ne razmišlja o bilo kakvoj separaciji. Naša su razmišljanja usmerena samo ka tome kako će se Srbija maksimalno brzo približiti EU i kako će postati deo evropskog prostora kapitala, radne snage, ideja… da možemo da živimo kao normalni ljudi”, rekao je Pastor za „Dnevnik”.

Govoreći o razlozima zbog kojih su poslanici MK-a bili protiv ratifikacije energetskog sporazuma s Rusijom, lider SVM-a je ponovio da nisu mogli da se saglase s ovakvom prodajom NIS-a jer se ona „slobodno može okarakterisati kao pljačkanje vojvođanske imovine”. „Uz to, ovde se radi i o izigravanju Zakona o privatizaciji, koji insistira na transparentnosti procesa. Umesto toga, vi iz energetskog sporazuma ne možete da vidite praktično ništa, s obzirom na to da će se sva ključna pitanja rešavati aneksima, koji nikada neće biti predmet ratifikacije”, zaključuje Pastor.

(Dnevnik)