Skip to main content

Vojvodina će tražiti da se Naftagas izdvoji NIS- a

Autonomija 25. феб 2008.
3 min čitanja

Predstavnici „Srbijagasa“ i ruskog „Gasproma“ potpisali su juče u Beogradu sporazum o izgradnji gasovoda za tranzit prirodnog gasa preko Srbije. Prvi zamenik predsednika ruske vlade Dmitrij Medvedev kazao je novinarima da je potpisani sporazum logičan nastavak sporazuma potpisanog u Moskvi krajem januara kojim je predviđeno da „Gasprom“ do kraja godine kupi 51 odsto Naftne industrije Srbije (NIS) za 400 miliona evra, uz obavezne investicije od 500 miliona evra do 2012. godine.

On je naglasio i da ovaj sporazum obezbeđuje energetsku sigurnost Srbiji i Evropi, ali će doneti i ekonomsku korist građanima. Medvedev je prilikom posete Rafineriji nafte u Pančevu istakao i da je „Gasprom“ blizu kupovine srpskog NIS-a, da su svi neophodni dokumenti spremni i da će „u najskorije vreme biti potpisani“, dodajući da će ukupan obim investicija iznositi 900 miliona evra.

Kostreš: Naftna industrija Vojvodine!

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš poručio je juče Vladi Srbije da se takav posao ne smatra dobrodošlim u Vojvodini, te da pokrajinska administracija neće dozvoliti da se imovina Vojvodine „razvlači i prodaje u bescenje“. On je istakao da je NIS, u stvari, naftna industrija Vojvodine, pošto se na teritoriji pokrajine nalaze sva domaća izvorišta nafte i gasa. Kostreš je rekao da je nesporno da Srbiji treba energetski saporazum s Rusijom, ali da mu nije jasno kako se prodaja NIS-a za vrednost njegovog četvorogodišnjeg profita ili vrednost jednogodišnje proizvodnje može predstavljati kao uspeh. Zbog toga predsednik Skupštine Vojvodine najavljuje da će pokrajinska administracija tražiti da joj se vrati sva nelegalno oduzeta imovina, uključujući i udeo u NIS-u.

– Skupština Vojvodine je zadužila Izvršno veće da donese predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o imovini u vlasništvu Republike Srbije, kojim će se tražiti vraćanje vojvođanske imovine. U okviru toga, očekujem da će Izvršno veće Vojvodine povući određene poteze za izdvajanje „Naftagasa“ iz NIS-a i njegovo vraćanje Vojvodini – istakao je Kostreš. On je dodao da će, ukoliko Vlada Srbije ne bude uvažila njegove argumente, naći načina da pozove građane Vojvodine da mu se pridruže u zaštiti njenih interesa i imovine. S druge strane, ekonomista Milan Kovačević ističe za GL da je u ovom trenutku nemoguće tražiti izdvajanje „Naftagasa“ iz NIS-a.

– Naftna industrija Srbije je jedinstveno preduzeće i da bi se bilo šta razdvojilo, odvojilo ili izdvojilo iz njega, potrebno je da organi tog preduzeća to odluče, odnosno vlasnik, a vlasnik je država Srbija. Uskoro će to biti Rusija, jer je „Gasprom“ 51 odsto u državnoj svojini – objasnio je Kovačević.

Ilić: Gas kreće 2014. godine

Sporazum o izgradnji gasovoda zaključen je na 30 godina uz mogućnost produžavanja, a vršilac dužnosti direktiora „Srbijagasa“ Saša Ilić izjavio je novinarima, nakon posete delegacije Rusije pančevačkoj rafineriji, da bi početkom 2014. godine ruski gas trebalo da krene magistralnim gasovodom kroz Srbiju. Kako je prenela Beta, Ilić navodi da bi zajedničko preduzeće trebalo da se osnuje do 25. maja, a osnivači će biti „Gasprom“ i „Srbijagas“ u odnosu 51 : 49 odsto. On je napomenuo da su postavljene samo osnovne smernice u osnivanju zajedničkog preduzeća i dati rokovi kad ono treba da profunkcioniše, tako da bi 1. januara 2014. godine trebalo da krene gas kroz našu zemlju. Ilić je podsetio da će kapacitet gasovoda kroz Srbiju biti najmanje deset milijardi kubnih metara gasa godišnje, ali da činjenica da projektovani kapacitet kroz Crno more iznosi oko 30 milijardi kubnih metara ostavlja mogućnost da se kapacitet kroz Srbiju poveća. Takođe, Ilić je rekao da bi do kraja godine skladište gasa u Banatskom Dvoru trebalo da bude u funkciji i dodao da se radi o prvoj fazi izgradnje, koja podrazumeva od 500.000 do milion kubnih metara gasa na dan. Urednik energetskog portala www.energoportal.info Dragan Nedeljković rekao je Tanjugu da ga ne iznenađuje potpisivanje sporazuma i da, naprotiv, cela stvar treba da se ubrza, imajući u vidu šta se dešava s rezervama gasa u svetu.

– Pre neki dan objavljena je vest da su Rusi zakupili jedno veliko iransko polje kroz koncesiju kako bi oni proizvodili gas. S druge strane, francuski „Gaz de frans“ izrazio je nameru da se priključi na „Južni potok“, odnosno da se gasovod od Italije produži do Francuske – objašnjava Nedeljković, dodajući da Rusija i Iran imaju najveće zalihe gasa na svetu.

Kostreš: Od poskupljenja putarine koncesionar profitira 95 miliona evra

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš upozorio je juče na to da će, na osnovu poskupljenja putarine od 18 posto, koncesionar autoputa Horgoš–Požega u narednih 25 godina uzeti dodatnih 95 miliona evra od građana Vojvodine. On je podsetio da se pokrajinska administracija protivila potpisivanju ovakvog ugovora i da je pre nekoliko meseci u ime Vlade Srbije njen potpredsednik Božidar Đelić obećao da će Vojvodina biti obeštećena, ističući da još nije poznato kad će se to i na koji način realizovati. Predsednik vojvođanskog parlamenta je od premijera Srbije Vojislava Koštunice ponovo zatražio da mu dostavi kompletan Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš–Požega, sa svim aneksima. „Takođe, očekujem da i javnost i ja na uvid dobijemo izveštaje o završetku druge razvojne faze. To sam tražio još u oktobru, a do dan-danas nisam dobio odgovor“, rekao je Kostreš.

D. Stupar, Gradjanski list