Skip to main content

Budžet Vojvodine 55,8 milijardi dinara

Info 22. феб 2008.
2 min čitanja

Izvršno veće Vojvodine usvojilo je na jučerašnjoj sednici nacrt odluke o budžetu APV za 2008. godinu. Obim budžeta iznosi 55,83 milijardi dinara, saopšteno je posle sednice. U saopštenju se prenose reči sekretara za finansije Jovice Đukića da će budžet obezbediti realizaciju svih strateških i finansijskih potreba i planova Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine, pokrajinskih organa i svih drugih korisnika budžeta.

Predviđeno je da će se u budžet APV ove godine sliti 8,85 milijardi dinara na osnovu izvornih prihoda i prihoda od poreza koje Republika ustupa Pokrajini, kao i osam milijardi iz privatizacije. Transferna sredstva iz republičkog budžeta, namenjena za plate vojvođanskih prosvetara i za institucije kulture na teritoriji Vojvodine, iznose 23,46 milijardi dinara i čine 42,03 procenta ukupnog budžeta. U strukturi budžeta je i 9,35 milijardi za projekte NIP-a i drugih kapitalnih ulaganja.

Saopšteno je da će budžet biti popunjavan i novcem iz sopstvenih prihoda APV u iznosu od 1,68 milijardu, kao i neutrošenim parama iz prethodne godine – 4,49 milijarde dinara – i to iz Fonda za kapitalna ulaganja APV (3,57 milijarde), iz privatizacije (484,47 miliona), i od korisnika budžeta APV (187,5 miliona dinara).

Za finansiranje kapitalnih rashoda i investicija biće izdvojeno 41,69 odsto ukupnog budžeta, ili 22,36 milijarde dinara. Od tog iznosa, preko Fonda za kapitalna ulaganja biće realizovano 14,92 milijardi dinara, jer će Fond biti nosilac realizacije programa kapitalnih ulaganja u projekte od prioritetnog značaja za APV, s posebnim zadatkom smanjivanja postojećih regionalnih razlika i dosadašnjeg debalansa u investiranju između razvijenih i nerazvijenih opština u APV, navodi se u saopštenju. Dodaje se da će na taj način biti obezbeđena ne samo pravednija regionalna raspodela budžetskih sredstava već i podstaknuto dodatno oživljavanje privrednih aktivnosti i ulaganja u najmanje razvijene sredine u APV.

Preostalih deset milijardi dinara prihoda biće upotrebljeno za redovne budžetske rashode: zarade, materijalne i druge troškove u pokrajinskim organima uprave, kao i u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, zaštiti životne sredine i drugim oblastima u kojima APV ima svoje nadežnosti u skladu sa Statutom APV, zakonima i Ustavom Srbije.

PIV je je juče doneo rešenja po kojima se iz tekuće budžetske rezerve izdvaja: 10,4 miliona za mrežu automatskih mernih stanica za praćenje kvaliteta ambijentalnog vazduha u Vojvodini, 1,5 milion za nastavak radova na uređivanju spomen-groblja internica logora Šarvar i nastavak nadzora nad rekonstrukcijom spomen-obeležja na ovom groblju u Republici Mađarskoj, i dva miliona dinara za sanaciju i izgradnju objekata u romskom naselju u opštini Opovo.

Kostreš: Skupština 10. marta

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš najavio je juče da će se naredna sednica parlamenta održati 10. marta. Kostreš je istakao da će se na dnevnom redu naći budžet, utvrđivanje predloga zakona o volontiranju, kao i izbori potpredsednika Skupštine Vojvodine, pokrajinskog sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i zamenika sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. On je dodao da se u najskorijem periodu očekuje održavanje još jedne sednice Skupštine APV.

S. Nikolić, Dnevnik