Skip to main content

Vojvođanski klub: Tenis poznat po lošem kvalitetu i utajama poreza

Aktuelno 01. mar 2016.
< 1 min čitanja

Nevladina organizacija Vojvođanski klub oštro je danas kritikovala Vladu Srbije zbog sporazuma koji je potpisala sa nemačkom kompanijom Tenis, za koju je navela da je poznata po lošem kvalitetu mesa, prevarama kupaca, bezobzirnom iskorišćavanju radnika, pranju novca, utajama poreza.

“Ista kompanija je u Srbiji primljena sa najvišim počastima, a država Srbija je zbog te kompanije promenila svoj Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kako bi najbolje oranice i pašnjaci mogli da se iznajme na više decenija Klemensu Tenisu, po ceni koju u direktnoj pogodbi dogovori sa Ministarstvom poljoprivrede”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da Tenis u Srbiju dolazi “ne zato što želi, već zato što mora”, jer su se nemački istražni organi ozbiljno usmerili na optužbe za Tenisovu utaju poreza.

“Kako da poverujemo da će Tenis u Srbiji zaposliti 8.000 radnika, kad ukupno, u svim zemljama u kojima ima pogone, ima manje od 10.000 zaposlenih? S druge strane, jasno je da Tenis dolazi, između ostalog i zato što je Vučić javno obećavao našu radnu snagu kao najjeftiniju, a upravo Tenis je firma protiv koje su i sindikati i država pokrenuli više sudskih procesa u vezi sa zapošljavanjem, visinom plate i ukupnim odnosom prema radnicima”, piše u saopštenju.

Vojvođanski klub je naveo da je vlasnik kompanije, Klemens tenis, u Nemačkoj poznat kao “svinjski baron”.

(Autonomija)