Skip to main content

Vojvođanska pozorišta na sceni u Kikindi

Kultura 09. апр 2012.
< 1 min čitanja

Od 16. do 22. aprila, u Kikindi će biti održan 62. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine. Posetioci će imati priliku da pogledaju sedam predstava na večernjoj sceni i četiri predstave na dečijoj sceni. U zvaničnoj konkurenciji nastupiće pozorišta iz Zrenjanina, Vršca, Novog Sada i Subotice. Predstave kikindskog pozorišta nisu u zvaničnoj selekciji, jer teatrolog Ana Tasić, koja je selektorka festivala, nije odabrala nijednu od dve ponuđene iz Kikinde – „Slučaj Kandid“ i „Sava Savanović – vampirska simfonija“. Karakteristika ovogodišnjeg festivala je da će se predstave igrati na srpskom, mađarskom i rumunskom jeziku, što će možda, kako kaže direktor kikindskog pozorišta Brane Marjanović, predstavljati ograničenje publici za kvalitetno praćenje.

– U pratećem programu, pre večernjih izvođenja, u Pozorištu će biti organizovane književne promocije, a predstave će odigrati i studenti iz Beograda i Novog Sada. Te predstave moći će da se pogledaju u Pozorištancetu Lane, a književne večeri biće priređene u Pozorišnom klubu. Otvaranje festivala biće u znaku izložbe posvećene glumi, odnosno, jubileju 150. godina Srpskog narodnog pozorišta. Pozorišni muzej Vojvodine će postaviti izložbu u našem pozorišnom foajeu – rekao je Marjanović dodajući da će festival biti zatvoren predstavom „Sava Savanović – vampirska simfonija“.

Pokrovitelji

Pokrovitelji festivala su pokrajinski Sekretarijat za kulturu i informisanje i Ministarstvo kuluture Republike Srbije sa po milion dinara, i lokalna samouprava sa 1,5 miliona dinara. Na festivalu će biti dodeljeno devet pojedinačnih nagrada u iznosu od 40 hiljada dinara i dve za predstave u celini sa po 100 hiljada dinara. Cene karata na festivalu iznosiće 200 i 300 dinara.

(Ubava Đogo, Kikindske)