Skip to main content

Vojnić (HNV): Povući udžbenike koji osporavaju postojanje hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika

Info 05. okt 2021.
2 min čitanja

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić zatražila je danas da svi udžbenici iz srpskog jezika za osmi razred u Srbiji budu povučeni iz upotrebe jer osporavaju postojanje hrvatskog jezika, kao i bosanskog i crnogorskog.

Jasna Vojnić je u saopštenju za javnost podsetila da se ranije Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja obratio Odboru za standardizaciju srpskog jezika pri Institutu za srpski jezik SANU s molbom za precizna uputstva o podeli južnoslovenskih jezika, a stav Odbora, koji je Zavod dobio napismeno, bio je da među južnoslovenske jezike treba navesti bugarski, makedonski, slovenski i srpski jezik.

Prema njenim rečima, iz tog Odbora SANU-a naveli su da se uz srpski jezik treba staviti napomena da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci taj jezik nazivaju hrvatskim, bosanskim-bošnjačkim i crnogorskim jezikom.

“Dakle, izdavači su samo radili prema uputstvima koja su dobili od strane Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU)”, navela je Jasna Vojnić.

Ona je ocenila da se radi o “već viđenoj indoktrinaciji srpskog sveta“, ali je dodala da HNV zbunjuje činjenica da su isti članovi SANU učestvovali u priređivanju “Ričnika bunjevačkog jezika”.

“Ili pak ‘bunjevački jezik’ ima znak jednakosti sa srpskim? Ali nas onda buni što ‘bunjevački jezik’ više nije na ćirilici kao što je prvobitno bio? I kako je moguće da je isti taj Zavod odobrio sve udžbenike za nastavu na ‘nepostojećem’ hrvatskom jeziku? Je li moguće da je hrvatski jezik greškom uveden kao jedan od službenih jezika u Evropskoj uniji?”, upitala je Jasna Vojnić.

Podsetila je da je Srbija, kada je ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima uvrstila i hrvatski jezik kao manjinski jezik.

“Znači li to da su uputstva koja daje Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU-a diskriminirišući i da krše standarde zaštite manjina koje je Srbija prihvatila i uvrstila kao deo svog zakonodavstva?”, upitala je Jasna Vojnić.

Ona je zatražila da svi sporni udžbenici srpskog jezika za osmi razred budu povučeni iz upotrebe.

(Autonomija)