Skip to main content

Plenković i Milanović osudili negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku u Srbiji

Info 05. окт 2021.
< 1 min čitanja

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović odvojeno su danas osudili negiranje hrvatskog jezika u jednom udžbeniku za osnovce u Srbiji.

„Negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku Republike Srbije sramotno je i nedopustivo“, rekao je Plenković i dodao da će to reći i srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, prenosi Hina.

„Ambasada, ministarstvo spoljnih poslova i sve nadležne službe imaju jasan zadatak da ulože protest institucijama Srbije“, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka stranaka parlamentarne većine u Banskim dvorima.

On je ocenio da je „to sramotna politika“ i da Hrvatska očekuje da Srbija „ispravi takve anomalije u udžbenicima“ kojima se pokazuje i „nedostatak poštovanja“ prema susednoj zemlji.

„Ne vidim koja je namera i s kojom to mudrošću i pameću se to dogodilo. To ću reći lično i predsedniku Vučiću koji će biti danas i sutra u Sloveniji na samitu“ EU-Zapadni Balkan, rekao je Plenković.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je istim povodom ocenio da odnos Hrvatske prema srpskoj nacionalnoj manjini ne nailazi na reciprocitet u Srbiji i dodao da bi Hrvatska mogla da počne da razmišlja o recipročnim merama.

Kako je prenela Hina, Milanović je rekao da „Hrvatska ne može odrediti šta će pisati u udžbenicima Srbije“ ali da može početi da razmišlja o nekim recipročnim merama.

Naglasio je da Hrvatska ima jako visoke standarde podrške manjinama i da „očito takav odnos prema Hrvatima u susednim državama ne postoji“.

U udžbeniku gramatike grupe autora „S reči na dela“ za učenike osmih razreda, navodi se da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da „Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski“.

(Beta)