Skip to main content

Vojna hunta Mjanmara uvela ratno stanje u šest kantona u najvećem gradu

Planeta 15. mar 2021.
2 min čitanja

Vladajuća vojna hunta u Mjanmaru proglasila je ratno stanje u šest kantona u najvećem gradu u zemlji Jangonu, posle novih protesta protiv vojnih vlasti tokom vikenda kada je poginulo najmanje 39 osoba.

Državna televizija MRTV javila je danas da je ratno stanje uvedeno u četiri katnona u Jangonu, a prethodno je sinoć uvedeno ratno stanje u dva od ukupno 33.

Najmanje 38 ljudi je poginulo juče a desetine su povređene u jednom od najtežih dana suzbijanja demonstranacija protiv februarskog vojnog puča, prema Asocijaciji za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), nezavisnoj grupi koja prati rezultate nasilja. Nekoliko procena iz drugih izvora navelo je veći broj nastradalih.

Mobilni internet servis je prekinut, što komplikuje napore da se organizuju novi protesti i za izveštavanje medija mada je i dalje moguć pristup preko fiksnih širokopojasnih veza.

Mobilni servis podataka je korišćen za uživo prenošenje protesta kada se često videlo kako pripadnici bezbednosnih snaga napadaju demonstrante. Taj servis je do sada bio isključivan samo od 1.00 do 9.00 ujutro nekoliko nedelja bez zvaničnog objašnjenja.

Zbog blokiranja internet servisa odloženo je ročište u sudu u glavnom gradu Mjanmara, Najpjidou na kome je preko video veze trebalo da učestvuje pritvorena bivša šefica civilne vlade Aung San Su Ći, rekao je njen advokat.

Aung San Su Ći i svrgnuti predsednik Vin Mjint pritvoreni su za vreme vojnog preuzimanja vlasti 1. februara, i optuženi su za nekoliko krivičnih dela koje njihove pristalice smatraju da su politički motivisane da bi se držali u pritvoru.

Od kada je vojska preuzela vlast pre šest nedelja Mjanmar je pod nacionalnim vanrednim stanjem, sa svrgnutim ili pritvorenim civilnim vođama i vojskom koja vodi vladu. Međutim juče je prvi put objavljeno uvođenje ratnog stanja u nekim delovima zemlje i ukazuje da vojska direktno preuzima kontrolu za bezbednost, umesto policije.

U objavi se navodi da Državni administrativni savet deluje da pojača bezbednost i povrati red, i da je regionalni komandanta Jangona dobio administrativna, sudska i vojna ovlašćenja u oblastima pod njegovom komandom. Naređenje obuhvata šest od 33 kvarta Jangona, u kojima je poslednjih dana bilo nasilja.

Od 38 stradalih tokom vikenda 34 je bilo u Jangonu.

(Beta)