Skip to main content

USPRS: Pogrešna odluka da u neposrednoj nastavi ostanu mlađi razredi osnovne škole

Info 15. мар 2021.
2 min čitanja

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ocenila je danas da je ponovljena pogrešna odluka Кriznog štaba da u neposrednoj nastavi ostanu mlađi razredi osnovne škole, od prvog do četvrtog razreda.

Novodoneta/stara odluka da se prvi segment osnovnog obrazovanja i dalje odvija u neposrednom nastavnom procesu, posledica je amnezije Кriznog štaba kada smo prema istom scenariju iz decembra, imali dramatične situacije u školama širom Srbije, upozorava USPRS u saopštenju.

Taj sindikat podseća da je mnogo puta naglašavao koliko je teško održavati fizičku distancu među učenicima mlađeg školskog uzrasta, „a od medicinskog dela Кriznog štaba upoznati su da su deca tog uzrasta asimptomatski prenosioci“, tako da su bili suočeni sa dodatnim stresom, brinući za sopstveno i zdravlje porodica.

Značajan porast obolelih učitelja bio je posledica takve odluke, jer se transmisija virusa odvijala kako u učionici, tako i među učenicima, kao i članovima njihovih porodica. Postavljalo se pitanje o skraćivanju broja radnih dana u prvom polugodištu, jer su direktori škola zbog naglog porasta broja obolelih učitelja, bili u nemogućnosti da obezbede adekvatne zamene, ukazuje sindikat.

SSSS traži prelazak na onlajn nastavu u svim obrazovnim ustanovama Srbije

Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je danas od vlade i Kriznog štaba da se zbog „izuzetno velikog“ broja inficiranih učenika i zaposlenih u obrazovanju, sa neposredne pređe na onlajn nastavu od predškolskih do visokoškolskih ustanova.

Navodeći da je epidemijska situacija u obrazovnim ustanovama „sve teža“, iz sindikata su upozorili da je izvođenje nastave „dovedeno u pitanje“ zbog sve većeg broja zaposlenih koji su na bolovanju.

„Smatramo da bi u ovom trenutku trebalo obustaviti neposrednu nastavu u ustanovama obrazovanja, od predškolskog do visokog, do smirivanja krize kako bi sačuavli zdravlje zaposlenih i dece“, ocenili su iz sindikata.

Uz podsećanje da su srednje škole i viši razredi osnovne škole već prešli na onlajn nastavu, sindikat je upozorio da se zaposleni i đaci koji i dalje neposredno rade, „stavljaju u neravnopravan položaj i izlažu riziku zaražavanja„.

(FoNet, Beta)