Skip to main content

VOICE sa zajednicom: Sve lokalne priče su bum priče (VIDEO)

Vojvodina 29. окт 2021.
2 min čitanja

Svaki lokalni problem je veliki problem, a svaka lokalna priča je bum priča, kazala je novinarka VOICE Ranka Ivanoska na tribini “VOICE sa zajednicom” u Kuli.

Ona je podsetila na prethodne godine i na činjenicu da je dopisnička veza u velikim medijima bila mnogo jača, a sada je, kako kaže, gotovo i nema. Podsetila je i da smo u poslednjih desetak godina izgubili veliki broj lokalnih medija. Zbog toga je, kako je kazala, još veći značaj VOICE-a za lokalne zajednice. 

“Kula je imala budnu pažnju medija, a to je VOICE, te priče su prenosili i drugi mediji. Uspeli smo možda zajedno i da smenimo predsednika opštine. Osnovna spona je građani – mediji. Građani treba da imaju direktnu komunikaciju sa institucijama, ali mislim da je to malo lakše sa novinarima”, rekla je Ranka Ivanoska.

Građani i građanke iz Kule, Vrbasa, Kruščića, Lipara, Zmajeva, iznosili su svoja mišljenja po pitanju medija i izveštavanja o lokalnim sredinama. Postavilo se osnovno pitanje: da li nema novinara ili nema medija?

“U manjim lokalnim sredinama, ono što mi doživimo kao važno za nas, za naše mesto, mogu da razumem donekle medije da je to za njih uobičajena stvar, poput krađe na izborima ili korupcije, ali je nama jako važno”, rekla je jedna od građanki.

Novinar Nikola Bulatović rekao je na tribini da je pitanje da li bismo ikada došli do pravog odgovora i rešenja i dotakao se novinarstva u vremenu društvenih mreža.

“Entuzijazam je ključna stvar kada su u pitanju mladi ljudi. Ako nema tog revolta, bunta kod mladih ljudi, onda je izlišno pričati. Sa pojavom društvenih mreža i ekspanzijom nekako smo dobili pojedinačno na značaju, a izgubilo se kolektivno,  ono kolektivno što je krasilo nekad velike medije i stvaralo velike novinare”, ocenio je Bulatović.

Sa druge strane, građani su polemisali i o tome, kako je jedna građanka rekla: “možda ni mi nemamo sluha da bi to nešto iz našeg lokala bilo značajno za medije”. Međutim, većina prisutnih, složila se da je obostrano – mediji bi trebalo da slušaju građane i građanke, dok bi građani i građanke trebalo da se obraćaju novinarima i novinarkama.

Iako su pominjali svoje probleme, poput bazena, parkova i vode, smatraju da su institucije ključni problem.

“Samim tim, građanin koji bi ukazao na problem – nema gde. Žališ se onima koji to rade tako da neće da poprave”, rekao je jedan građanin na tribini “VOICE sa zajednicom”.

Svetlana Paramentić (VOICE)