Skip to main content

Vođama Narodnih patrola iz Srbije koji su povezani sa ruskim Vagnerom zabranjen ulazak u BiH

Jugoslavija 13. jan 2023.
< 1 min čitanja

Proglašeni osobama opasnim po nacionalnu bezbednost

Bezbednosne službe BiH (OSA i Služba za poslove sa strancima BiH) zabranile su ulazak u Bosnu i Hercegovinu šestorici državljana Srbije koji se dovode u vezu sa ruskom paravojnom formacijom Vagner, prenosi sarajevski portal Istraga.ba.

Ulazak u BiH je zabranjen Damnjanu Kneževiću, vođi udruženja “Narodne patrole” u Srbiji, zatim članovima tog udruženja Zoranu Lekiću i Aleksandru Lisovu, te pripadnicima paravojne formacije Vagner Aleksandru Milovanoviću i Zoranu Paviću iz Valjeva, kao i Draganu Mirkoviću iz Šapca.

Svi navedeni su proglašeni osobama opasnim po nacionalnu bezbednost i od početka ove godine zabranjen im je ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Milovanović, Pavić i Mirković trenutno se nalaze u Ukrajini gde se bore na strani ruskih snaga. Damnjan Knežević, Zoran Lekić i Aleksandar Lisov bili su veoma aktivni na severu Kosova, a nedavno su posetili Vagner centar u Rusiji.

“Meni je čast što sam ovde”, govori Knežević na snimku koji je objavljen 29. novembra povodom njegove posete Vagner centru u Sankt Peterburgu.

Na snimku iz Vagner centra pojavljuju još i Zoran Lekić i Aleksandar Lisov, koji je početkom decembra predstavljen kao ideolog i voditelj PMC Vagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orly u Beogradu.

Nepunih mesec nakon posete Vagner centru, Damnjan Knežević je pozvao Srbe da krenu u oslobađanje Jarinja na severu Kosova. Knežević je 18. decembra prošle godine boravio na Jarinju sa nekoliko maskiranih članova desničarskih udruženja iz Srbije.

Za razliku od njega, Aleksandar Milovanović, Zoran Pavić i Dragan Mirković su bili konkretniji u svojim proruskim akcijama. Njih trojica se godinama bore u Ukrajini kao pripadnici paravojne formacije Vagner iz Rusije.

Aleksandar Milovanović, Dragan Mirković i Zoran Pavić nalaze se na spisku pripadnika Vagnera kojeg su objavile ukrajinske sigurnosne službe.

(Danas, foto: Pixabay)