Skip to main content

Antiratni aktivisti protiv ruske propagande u Beogradu

Info 13. јан 2023.
2 min čitanja

Ukazali su na cinizam ruskog poklona Srbiji i podsetili na zločine i razaranje koje vrši ruska vojska

Antiratni aktivisti organizovali su 13. januara protestni performans u centru Beograda ispred novogodišnje jelke, koju je glavnom gradu Srbije poklonila Rusija. Aktivisti iz neformalnog udruženja „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ nosili su maske lobanja simbolišući žrtve ruske agresije na Ukrajinu i transparente sa nazivima razorenih gradova u toj zemlji. Na taj način, kako su naveli, ukazuju na cinizam poklona i ruske propagande u jeku agresije na Ukrajinu.

Aktivisti neformalnog udruženja „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ sa maskama i transparentima razorenih gradova u Ukrajini ispred ruske novogodišnje jelke u centru Beograda. „Na ovaj način podsećamo na zločine i razaranje koje vrši ruska vojska“, poručili su aktivisti.

Jelka je polovinom decembra 2022. postavljena u Knez Mihailovoj ulici u sklopu novogodišnjeg festivala, koji je podržala ambasada Rusije u Beogradu.

Na postolju jelke istaknuto je da poklon dolazi od Vlade Moskve i Sektora za spoljnu ekonomiju i međunarodne odnose tog grada.

Aktivisti su performansom ukazali na cinizam ruskog poklona Srbiji u jeku agresije na Ukrajinu, ali i podsetili na zločine i razaranje koje vrši ruska vojska. Oni su ranije osudili postavljanje jelke kao sredstvo ruske propagande i zatražili da bude uklonjena u znak pijeteta prema žrtvama agresije.

Aktivisti su naveli da „stotine ubijene ukrajinske dece nisu dočekali radost novogodišnjih praznika“, kao i da su milioni Ukrajinaca u mraku i bez grejanja proslavili Božić i dočekali novu 2023. godinu, zbog ruske kampanje uništavanja elektroenergetskog sistema njihove zemlje.

Maske su na kraju performansa okačili na rusku jelku, a transparente sa nazivima razorenih ukrajinskih gradova su ostavili ispod nje, kao poklone.

Performans predstavlja i omaž „Partiji mrtvih“, političkom i umetničkom projektu koji je osnovan 2017. godine u Sankt Peterburgu. „Partiju“ vodi grupa anonimnih umetnika koji se kriju iza maski lobanja, a neki od njih su bliski poznatoj art grupi „Što delat?“.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu grupa anonimnih umetnika iz Rusije održala je više antiratnih performansa i protestnih akcija protiv politike ruskog predsednika, zbog čega su progonjeni u Rusiji.

Uz jelku se u centru Beograda nalaze i tradiocionalne novogodišnje drvene kućice koje nude ruske suvenire, hranu i čajeve.

Ruska invazija na Ukrajinu je 24. februara 2022. pokrenula jedan od najsmrtonosnijih evropskih sukoba od Drugog svetskog rata. Vlasti u Beogradu podržale su nekoliko rezolucija Ujedinjenih nacija koje osuđuju rusku agresiju, ali odbijaju da se priključe sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi.

(Radio Slobodna Evropa, foto: RFE/Vesna Anđić)