Skip to main content

Vllasi: Vučić koristi Miloševićev scenarij star 35 godina, kosovski Srbi su taoci

Jugoslavija 01. авг 2022.
2 min čitanja

Niko ne sme da vas bije! Izgovorio je „balkanski kasapin“ Slobodan Milošević prije tačno 35 godina nakon insceniranog incidenta na Kosovu Polju za vrijeme sastanka predstavnika kosovskih Srba sa delegacijom Saveza komunista Srbije.

Bio je to trenutak rađanja „novog srpskog vožda“ koji će biti i zvanično inauguriran dvije godina kasnije, na Vidovdan, 1989. godine. Šta je uslijedilo poslije – „u bitkama“ koje nisu oružane „mada ni takve još nisu isključene“, uglavnom, nažalost, znamo. A Kosovo – u kojem će Milošević uzviknuti „otadžbina je u pitanju“ – postalo je Republika.

Zloupotreba kosovskih Srba

„I danas vidimo kod Vučića isti scenarij prema Kosovu i zloupotrebu kosovskih Srba za potrebe i interese srpske politike uspostavljene prije 35 godina od strane Miloševića“, kaže za portal Radiosarajevo.ba bivši jugoslovenski političar i poznati prištinski advokat, Azem Vllasi, koji je bio u blizini Miloševića u trenutku kada je izgovorena zlokobna rečenica dobro poznata svima na prostorima bivše Jugoslavije.

Vllasi tako komentira ponovo inscenirane incidente u nedjelju kada su lokalni Srbi parkirali kamione napunjene šljunkom i drugom teškom mehanizacijom na putevima koji vode do dva granična prijelaza, Jarinje i Brnjak, na teritoriji gdje Srbi čine većinu, što je izazvalo nove napetosti.

Po već uhodanom hodogramu Beograda, strasti su uzvrele, a mediji i ljudi oko predsjednika Srbije Aleksandra Vučića su ih dodatno potpalili. Spominjan je i dolazak Vojske Srbije. Odgovorio je i NATO, a Beograd podržala Rusija, najavljujući da će „poslati i oružje – ako treba“. Pozornica je to za još jednu balkansku nesreću je tu.

„Prvo se izmišlja gomila laži o ugroženosti Srba, a onda se predstavi kao njihov zaštitnik. Razlog i vrijeme dizanja tenzija i opet predstavljanje kosovskih vlasti kao ugrozitelja Srba bira prema svojoj potrebi“, govori Vllasi.

Vučićevi „pogromi“

Sada mu je, dodaje Vllasi, cilj da skrene pažnju sa činjenice da od evropskih demokratski zemalja jedino Srbija staje uz Rusiju i Putina u vezi agresije na Ukrajinu.

„A i od realnih problema u Srbiji gdje mu Novi Sad vrije od pobune protiv njegove vlasti. Takođe želi odugovlačiti dijalog sa Kosovom jer zna da finalu mora da uslijedi priznanje Kosova kao države“, analizira naš sagovornik.

To mu, dodaje, sve zapadne zemlje stalno stavljaju na znanje.

„Ovo prema Kosovu sada nema baš nikakvih razloga za dizanje tenzija. Radi se o provedbi Sporazuma potpisanog između Srbije i Kosova od prije 11 godina o graničnom režimu između dvije zemlje i o registraciji vozila građana sa sjevernog dijela Kosova, kao što važi za sve građane Kosovu. Eto, to Vučić naziva pogromom protiv Srba. Sjeverni dio Kosova Vučić drži u stanju taoca. Kad god mu zatreba nadigne tamo jednu grupu da stvaraju probleme. Onda to prestane pa se hvali kako je on sačuvao mir i zaštitio Srbe. Eto, to vidimo i sada“, zaključio je Vllasi.

(Faruk Vele, Radio Sarajevo / Foto: N1)