Skip to main content

Politiko: Nensi Pelosi će posjetiti Tajvan uprkos upozorenjima Kine

Planeta 01. avg 2022.
< 1 min čitanja

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posjetiće Tajvan, potvrdili su portalu Politiko izvori iz Kongresa, kao i neimenovani tajvanski zvaničnik.

Informaciju da će Pelosi doći na Tajvan danas su prenijeli i neki tajvanski mediji, koji navode da bi ona u srijedu trebalo da se sastane sa čelnicima ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom.

Iako su iz Kine prethodnih dana stizala krajnje oštra upozorenja, pa čak i prijetnje, zbog mogućnosti da Pelosi posjeti Tajvan, američki zvaničnici su posljednjih dana zaključili da je riječ samo o taktici zastrašivanja, rekao je Politiku zvaničnik Kongresa.

Visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane rekao je novinarima u petak da nije bilo značajnih preraspoređivanja američkih vojnih snaga u regionu kao odgovor na kinesku retoriku, ali je činjenica da je nekoliko ratnih brodova poslato u Južnokinesko i Istočnokinesko more.

Bijela kuća se nije izjašnjavala o namjeri predsjednice Predstavničkog doma da posjeti Tajvan, ali je sukob između Pelosijeve i Bajdenove administracije ipak izbio u javnost, koja je saznala da je Bajden rekao da vojska „misli da trenutno nije dobra ideja“ da ona putuje na ostrvo.

Pelosi to javno nije komentarisala, ali je u petak na konferenciji za medije kazala da bi Kongres trebalo da ima veću ulogu u unapređenju Bajdenovih bezbjednosnih ciljeva u Indo-Pacifiku.

„I Kongres ima globalnu odgovornost“, rekla je Pelosi.

(Antena M, Foto: Pixabay)