Skip to main content

Vlasi: Radoičić Vučićev opunomoćenik na Kosovu, ništa ne radi bez njegovog znanja

Jugoslavija 04. окт 2023.
2 min čitanja

"Srbija zveckanjem oružja pokušava zastrašiti svoje susjede: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo. Ni Kosovo nije kao devedestih, ima snage da spriječi napade."

Azem Vlasi, visoki državni i partijski funkcioner iz doba Jugoslavije, u Pressingu na N1 kazao je kako je Milan Radoičić „Vučićev opunomoćenik i dežurni kad je u pitanju Kosovo“.

Kada je propao napad u Banjskoj kako bi se „odvojio sjever Kosova“, dodao je Vlasi, „Vučić ima potrebe da opere ruke od toga, i zato se žrtvuje Radoičić“.

Kako Washington i američki mediji gledaju na zbivanja na Kosovu?

To se pažljivo pomatra u Americi, vidi se da se radi o jednoj dubokoj i organizovanoj terorističkoj akciji kojoj je bio cilj da se izvrši aneksija sjevera Kosova. Po prvim reakcijama je jasna šta stoji iza toga – da je to djelo organizovano od vrha srbijanske vlasti. Takvu akciju da organizuje Radoičić na svoju ruku je apsolutno nemoguće i to je isključeno. Iz SAD-a se poziva na smirivanje situacije.

Da li su SAD i NATO glavni garanti mira nas Balkanu?

Jesu. Zapad, a najviše Amerika, najviše su investirala na zaustavljanje tih tragedija na Balkanu. Akcijom NATO-a je zaustavljena ratna mašinerija Beograda. I sigurno da SAD neće okenuti leđa miru kojem su sami doprinijeli. Dolazak novih vojnika NATO-a dovoljno govori da se posvećuje jaka pažnja ovoj situacija na Kosovu. Srećmo, Srbija nema više snage ni mogućnosti da čini ono što je radila prije 30 godina, ali nastavljaju politiku velike Srbije iz Memoranduma 2 SANU-a. Srbija zveckanjem oružja pokušava zastrašiti svoje susjede: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo. Ni Kosovo nije kao devedestih, ima snage da spriječi napade.

Želim dodati da je Vučić krenuo u jednu takvu akciju kada je zaključio da je u boljoj poziciji u dijalogu od Kurtija koji je kritikovan zbog sukoba sa Lajčakom, kojeg je kosovski premijer optužio za pristrasnost. I onda je vlast u Srbiji nakon terorističkog napada danima pripremala Radoičića šta će kazati, da Srbija nema veze sa napadom, iako se odavno zna da je Radoičić Vučićev opunomoćenik i dežurni kad je u pitanju Kosovo. Ništa Radoičić nije radio bez znanja Vučića. Ta zamišljena akcija da se odvoji sjever Kosova je propala i sada Vučić ima potrebe da opere ruke od toga. I zato se žrtvuje Radoičić.

(N1)