Skip to main content

Vlahović: Sao Zeta i Principi, politika dezintegracije Crne Gore

Jugoslavija 29. апр 2023.
2 min čitanja

"U pitanjima đe svi Srbi isto misle"

Odbornički klub „ Za budućnost Zete“ predvođen Demokratskim frontom predložio je da se na narednoj sjednici Skupštine opštine Zeta donese deklaracija o poništenju i nevaženju odluke o priznavanju države Kosovo na teritoriji zetske opštine, saopšteno je iz Demokratske narodne partije.

Prema toj inicijativi, koja nema uporište u Ustavu ni Zakonu o lokalnoj samoupravi, Opština Zeta, koja je tek 16. avgusta 2022. postala samostalna opština, trebalo bi da preuzme ulogu države Crne Gore i – ,,otprizna državu Kosovo“. Kako su juče saopštili, Predsjedništvo Demokratske narodne partije pozdravilo je i podržalo odluklu Odborničkog kluba DF-a da na sjednici Skupštine opštine Zeta donese deklaraciju o poništenju i nevaženju odluke o priznavanju Kosova na teritoriji Zete.

Istovremeno, Predsjedništvo DNP – a očekuje da nakon izglasavanja ove deklaracije u Skupštini Zete, i druge opštine u Crnoj Gori u kojima većinu čine stranke nekadašnje tridesetoavgustovske većine – donesu istu deklaraciju i tako započnu proces povratka Crne Gore svojim istorijskim, duhovnim i državotvrnim izvorištima, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Skupštine opštine Zeta Luka Krstović kazao je za portal Pobjede da Deklaracija o poništenju i nevaženju odluke o priznavanju države Kosovo na teritoriji zetske opštine još nije stigla u lokalni parlament.

-Onog trenutka kada prijedlog stigne i bude zaveden pod poslovnom oznakom, sekretarka Skupštine opštine Zeta će se u odnosu na istu odnijeti u skladu sa Ustavom, Statutom i Poslovnikom Skupštine, poručio je on.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović komentarisao je odluku Odborničkog kluba DF da se na sjednici Skupštine opštine Zeta donese deklaracija o poništenju i nevaženju odluke o priznavanju Kosova na teritoriji Zete.

-Sao Zeta i Principi… Zvuči šašavo i primitivno, ali je ovo nastavak politike dezintegracije Crne Gore po etničkim šavovima, u pitanjima đe ,,svi Srbi isto misle“… Uostalom, cijela avgustovska većina ima takve političke pozicije: prvo Kosovo, pa NATO, pa nezavisnost, naveo je Vlahović na Tviteru.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 17. februara 2008. godine u Skupštini. Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova u oktobru 2008. godine. Nezvanični spisak zemalja koje su priznale Kosovo broji 98 članica Ujedinjenih nacija.

(Pobjeda, foto: Gradski portal)