Skip to main content

Poruka crnogorskih intelektualaca: Visoki predstavnik radi na dezintegraciji BiH

Jugoslavija 29. apr 2023.
< 1 min čitanja

"Kristijan Šmit je neprijatelj Bosne i Hercegovine i stabilnosti regiona"

„Najoštrije osuđujemo politiku Visokoga predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita.

Od izbora za tu kompleksnu funkciju u kontekstu bosansko-hercegovačkoga pluraliteta Kristijan Šmit vodi antibosansku politiku i produbljuje političku krizu u kojoj se BiH godinama nalazi.

Njegova nediplomatska javna obraćanja, nerijetko i pokazivanje nedovoljnoga poznavanja osnovnih vještina za obavljanje dužnosti za koju je izabran te prije svega naglo i neustavno mijenjanje zakona u momentima napete situacije u BiH dovele su tu državu do novih, uznemirujućih napetosti.

Ovim putem želimo se pridružiti apelu stranih eksperata za bosansko-hercegovačka pitanja koji su njemačkim vlastima uputili pismo za opoziv Kristijana Šmita s pozicije Visokoga predstavnika.

Ovakvom politikom Kristijan Šmit zadovoljava velikodržavne apetite regionalnih igrača a posljedice njegove užasne politike ne ośećaju se samo u Bosni i Hercegovini već u čitavoj oblasti Zapadnoga Balkana.

Upravo, zahvaljujući djelovanju ljudi poput Šmita države kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo ne mogu zaštititi svoj državni integritet i spriječiti uticaj regionalnih hegemona koji se miješaju u njihove unutrašnje poslove.

Takođe, apelujemo na sve ambasadore u regiji Zapadnoga Balkana da se ozbiljnije pozabave velikodržavnim programima u komšiluku jer svaki njihov akt posljednjih godina direktno ide na ruku onima kojima nestabilnosti najviše odgovaraju.

Da zaključimo – Kristijan Šmit je neprijatelj Bosne i Hercegovine i stabilnosti regiona.

U potpisu:

Adnan Čirgić

Aleksandar Radoman

Andrej Nikolaidis

Boban Batrićević

(politicki.ba, foto: N1)