Skip to main content

VLADIMIR VELJKOVIĆ: Stradali sa oružjem u rukama

Stav 27. sep 2023.
3 min čitanja

"Proglašavanjem dana celu zemlju solidariše sa nelegalnom oružanom akcijom"

Sve je više dokaza koji ukazuju na to da je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića i osoba koja se nalazi na listi američkih sankcija, umešan u oružani napad na kosovsku policiju kod sela Banjska, u kojem je poginuo jedan kosovski policajac i tri napadača. Prvo je kosovska strana objavila Radoičićeva lična dokumenta, koja su nađena u jednom od vozila, a onda je objavila i snimak grupe naoružanih i uniformisanih lica iz manastira Banjska, zadužbine kralja Milutina iz 14. veka, među kojima je i Radoičić. Čovek od poverenja Aleksandra Vučića na Kosovu.

Umesto relevantnih informacija o tome šta se desilo u selu Banjska, Vučić je odgovorio u propagandnom maniru, kako jedino i ume. Na konferenciji za štampu je više puta ponovio da se radi o pobuni Srba sa severa Kosova zbog Kurtijeve politike, a onda je prilikom susreta sa ruskim ambasadorom rekao da je u pitanju etničko čišćenje Srba koje organizuje Kurti uz podršku dela međunarodne zajednice. Iste izjave daju Brnabić i Dačić. Ali niti je pobuna, niti je etničko čišćenje, već je očigledno u pitanju duže vreme planirana operacija – oružje, uniforme i vozila na to ukazuju – Radoičićeve grupe sa, za sada, nejasnim ciljem. Kosovska strana deluje ubedljivije kada kaže da je u pitanju akt terorizma sa čime se slažu i ocene zapadnih zvaničnika. Vučić na to odgovara proglašavanjem dana žalosti u Srbiji zbog poginulih – čime celu zemlju solidariše sa nelegalnom oružanom akcijom Radoičića i njegovih ljudi.

Vučić se čudi što je policijska akcija protiv Radoičićeve grupe bila tako brza i efikasna, što bi trebalo da nas navede na zaključak da je prištinska strana inače spremna na represiju prema srpskoj zajednici. Međutim, mislim da je u pitanju nešto drugo – Albin Kurti ih je nadigrao jer ih je mnogo bolje pročitao.

Kurti je, naime, još zimus govorio da Vučić i Porfirije vrše zloupotrebu Crkve za ostvarenje regionalne hegemonije i da je ruski fašizam uz pravoslavni fundamentalizam, kao islamski početkom veka, danas pretnja. Radoičić se na snimku koji kruži internetom, a na kojem poručuje da se vratio na Kosovo, snimio pored ogromnog pravoslavnog krsta. Stoga ne treba biti mnogo mudar pa zaključiti da su velike šanse da će oružana grupa Srba – ako se na to odluči – verovatno delovati u rejonu neke crkve ili manastira, koji su po običaju opasani zidinama i pogodni za utvrđenje iz kojeg se može pružiti efikasan otpor.

Ali, pošto ruska propaganda inače optužuje zapadne zemlje da žele da unište pravoslavlje, policijska akcija protiv naoružanih pravoslavnih fundamentalista – kako ih vidi Kurti – morala je da ispuni još jedan zadatak: nije smela dozvoliti da pravoslavni verski objekat zaista i postane poprište oružanog sukoba, jer to fundamentalisti i žele, da izazovu napad na verski objekat i postanu mučenici. Zato se sve završilo pregovorima i evakuacijom preostalih članova terorističke grupe, bez direktnog napada policijskih snaga na manastir Banjska. A u evakuaciji preživelih i ranjenih je morala učestvovati i srpska strana. Sve i da nije znao za akciju, Vučić sada u Srbiji ima lica koja su optužena za terorizam na Kosovu i njihovo će izručenje prištinska strana neminovno tražiti. Vučić je prethodnike optuživao za puštanje na slobodu „šiptarskih terorista“ – sada će on morati da preda srpske, ako želi bilo kakav pomak u razgovorima sa Prištinom.

Napad na kosovsku policiju može značiti kraj Vučićevog uticaja na Kosovu, kojim je upravljao preko Milana Radoičića i Srpske liste. Pokazalo se da su Vučićeve igre i pretnje u vezi sa angažovanjem srpske vojske i policije na Kosovu radi zaštite Srba prazna priča – izgubio je na terenu gde mislio da je najjači.

Eparhija raško-prizrenska se u prvom reagovanju ogradila od lica koja su sa oružjem upala u manastir Banjska, da bi nakon toga izjavila saučešće porodicama poginulih „povodom najnovijeg stradanja kosovskih Srba na severu Kosova i Metohije“. Dodajemo: „jer svi koji se maše za nož, od noža će i poginuti“ (Mt, 26:52).

(Peščanik, foto: Screenshot/X /lbin Kurti)