Skip to main content

VKK „Vasa Stajić“: Vlast kosovske događaje koristi za nacionalističko divljanje u Vojvodini

Vojvodina 27. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Cilj im je podizanje ionako uzavrele atmosfere straha i nasilja"

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ optužio je vlast u Srbiji da po oprobanom receptu tragične događaje na Kosovu koristi za „jezive kampanje nacionalističkog divljanja u Vojvodini i Novom Sadu“.

U saopštenju te organizacije istaknuto je da je “teroristički akt na Kosovu očigledno za cilj imao podizanje ionako uzavrele atmosfere straha i nasilja u celom društvu, a posebno u građanskoj i multinacionalnoj Vojvodini i njenom glavnom gradu, koji se prepoznaju kao pretnja tzv. nacionalnom jedinstvu, pod kojim se podrazumeva klerikalizam, ekstremizam, autoritarizam i ultracentralizam”.

“Uz pomoć svojih vojvođanskih gaulajtera (Đurić, Vučević, Vulin, Gojkovićeva, Jovanov, Rističević i ostali), oni kroz različite akcije – pretnjama aktivistima, veličanjem i ‘hirotronisanjem’ kriminalaca, podrškom terorizmu – zastrašuju građane Vojvodine svih nacionalnosti, pokušavajući u njih uterati ‘patriotizam’ i pretvoriti ih u poslušnike promašenog velikonacionalnog projekta koji je doživeo brojne poraze u nedavnoj prošlosti”, upozorio je u saopštenju VKK “Vasa Stajić”.

U saopštenju je ocenjeno i da ovi događaji predstavljaju nastavak dugogodišnjeg delovanja srpskog nacionalizma u Vojvodini i Novom Sadu, a koje podrazumeva kontinuirani simbolički rat i okupaciju institucija.

“Glavni grad Vojvodine je prekrečen u boje zastave Srbije, a u Matici srpskoj, Arhivu Vojvodine, Kulturnom centru Novog Sada i mnogim drugim ustanovama, uključujući i mnoge fakultete i studijske grupe – vladaju ekstremni desničari, koji proizvode nove generacija ‘kulturtregera’“, navela je ta organizacija.

Dodala je da se u istu svrhu “i lik ratnog zločina Vojislava Šešelja sa velikog plakata u centru grada ceri u lice ‘kulturnoj prestonici’ Evrope”.

VKK “Vasa Stajić” poručio je naprednjačkim vlastima da mogu da rade šta god hoćete, ali ne i dokle hoće; “Šta god da činite, nećete uspeti da ubijete građansko, multikulturalno i proevropsko biće Novog Sada i Vojvodine”.

(Autonomija)