Skip to main content

VKK Vasa Stajić: Šandor Egereši, političar sa ljudskim i građanskim licem

Info 06. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajiće“ saopštio je danas da je bivši predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši bio političar koji je Vojvodinu doživljavao kao građansku sredinu u kojoj je zajednička sudbina i budućnost uvek važnija od nacionalne ili verske odrednice, izražavajući žaljenje zbog njegove prerane i iznenadne smrti.

„Šandor Egereši bio je političar koji je Vojvodinu doživljavao kao građansku sredinu u kojoj je zajednička sudbina i budućnost uvek važnija od nacionalne ili verske odrednice. Pojavivši se na obzorju višestranačke demokratije u Vojvodini, njegov politički rakurs bila je Pokrajina i njena evropska perspektiva, pre svega kroz dunavske strategije“, navodi se u saopštenju

VKK podseća da je u njegovom mandatu Skupština Vojvodine imala otvorena vrata za građanske inicijative jednako kao i za preuzimanje odgovornosti za razvoj i projekte intelektualne elite.

„Šandor Egereši ostaće upamćen kao političar sa ljudskim i građanskim licem“, dodaje se u saopštenju.

Živan Berisavljević: Bio je borac za istinsku autonomiju Vojvodine

Nekadašnji vojvođanski i jugoslovenski političar Živan Berisavljević ocenio je da je u godinama kada je Šandor Egereši bio nosilac najviših funkcija u Skupštini Vojvodine „vidno doprinosio tome da se Savez vojvođanskih Mađara (SVM) potvrđuje ne samo kao borac za manjiska prava vojvođanskih Mađara, nego i kao uticajni i snažni faktor u borbi izvorno vojvođanskih demokratskih snaga za istinsku autonomiju Vojvodine“.

„Veoma me je i kao dugogodišnjeg političkog delatnika, i lično rastužila vest o preranoj smrti Šandora Egerešija. Zbližilo nas je posebno to što sam u njemu prepoznao ličnost koja bolje od najvećeg broja prvaka SVM razume neporecivu istinu da je nemoguće ostvariti kolektivna prava mađarskog i svih drugih naroda Vojvodine ukoliko se ustavno grubo i trajno poriču tekovine Vojvodine kao samosvojne istorijske regije“, naveo je Berisavljević.

(Autonomija)