Skip to main content

Viši sud presudio u korist novinara Živkovića po tužbi protiv TV Pančeva

Info 12. окт 2021.
2 min čitanja

U Višem sudu u Beogradu doneta je prvostepena presuda u postupku koji novinar portala Pančevo.SiTi Nenad Živković vodi protiv RTV Pančevo i glavne i odgovorne urednice Jasmine Petković prema kojoj je utvrđeno da je ta medijska kuća iznela neistine o Živkoviću i dužna je da mu isplati 80.000 dinara.

Kako je danas objavio portal Pančevo.SiTi, presudom od 9. septembra 2021. godine utvrđeno je da su informacije o Živkoviću koje je TV Pančevo objavljivao u periodu od 29. maja do 6. juna 2019. godine neistinite.

Time su potvrđeni navodi iz tužbe koju je Živković podneo 26. novembra 2019, a sud je delimično usvojio tužbeni zahtev i obavezao RTV Pančevo da mu isplati na ime nematerijalne štete u vidu pretrpljenog duševnog bola zbog povrede časti i ugleda 80.000 dinara i pripadajuće troškove parničnog postupka.

Živkovićev zahtev da ga tuženi obeštete iznosom od 300.000 dinara je odbačen.

Presuda koja je Živkoviću stigla danas zabranjuje Jasmini Petković da objavi bilo koju od kvalifikacija o Živkoviću, koje su i bile predmet tužbe, i obavezuje je da „objavi uvod i izreku ove presude na TV Pančevo, bez ikakvog komentara i odlaganja, a najkasnije u drugoj narednoj televizijskoj emisiji od dana pravosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja”.

„Zadovoljan sam time što je sudska vlast u Srbiji javno demonstrirala rešenost da deligitimizuje ovakav način javne komunikacije kakav je upražnjavalo TV Pančevo dok ga je uređivao Miroslav Milakov. Ovo je moj mali doprinos upristojavanju srpske medijske scene i slanju poruke neodgovornim medijskim radnicima koji se predstavljaju kao novinari da ovakvi pokušaji diskreditovanja političkih i svih drugih vrsta neistomišljenika ne samo da su neprofesionalni, nego i da su neprihvatljivi u jednom civilizovanom društvu“, rekao je Živković.

On smatra da novčani iznosi koje sudovi presuđuju nisu ni izbliza srazmerni pretrpljenoj šteti žrtava ovakvih progona i da ne ispunjavaju ulogu pretnje i upozorenja neodgovornim promoterima hajki na kritički misleće pojedince i profesionalne novinare, zbog čega razmatra mogućnost ulaganja žalbe na presudu.

TV Pančevo je objavilo u tri uvredljiva priloga da je Živkvović, između ostalog, „sve suprotno od novinara, da je gori od ostrašćenog političkog aktiviste, da je upetljan u laži, da pati zbog mizerne podrške, nebitnosti, što ga goni ka sve gorim spinovima i dubljim frustracijama, da primitivno vređa neistomišljenike, promoviše govor mržnje i fašističke pozive na nasilje, da je uličarski sinonim nedemokratskog dijaloga“.

U tekstovima je Živković okarakterisan i kao „plaćeni projekat, sredstvo za dalje ustaške obračune sa Srbijom, lažni novinar, profesionalni ‘opozicionar’, promoter nasilja, lažni borac za mir, opsesivni materijalista, učenik špijuna, deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije i deo plaćenog projekta koji je nespretno razotkrila američka provladina organizacija Fridom Haus”

Živković protiv TV Pančeva vodi još jedan postupak, zbog uvreda izrečenih u prilozima emitovanim krajem februara i početkom marta 2019. godine i još dva postupka protiv sajta epancevo.rs i glavnog urednika Aleksandra Čupića iz Vršca zbog istih ovih uvredljivih tekstova koje je objavljivao na ovom sajtu u istom periodu.

(Pančevo.SiTi, Autonomija, Foto: N1)