Skip to main content

Suprotno nalogu zaštitara, Gradska kuća u Subotici bez ograde

Vojvodina 12. окт 2021.
2 min čitanja

Gradska kuća u Subotici predstavlja pretnju prolaznicima zbog učestalog otpadanja delova fasade teških i do nekoliko kilograma, reljefnih ukrasnih elemenata od kamena i keramike, kao i betonskih delova, utvrdila je inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Kako piše portal Magločistač, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izdao je mere zaštite, među kojima su uklanjanje potencijalno opasnih elemenata sa objekta, ali i postavljanje zaštitnih nadstrešnica i ograda oko objekta.

Gradski čelnici rekli su za Magločistač da im „ne pada na pamet“ da postavljaju ograde oko ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja, već da su po pomenutom nalogu uklonili opasne elemente, na osnovu čega zaključuju da su „prolaznici apsolutno bezbedni“.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je da su nakon naredbe pokrajinskog inspektora odmah dobili i spisak radova šta treba da se uradi.

„Mi smo sa spoljašnjeg dela fasade otklonili sve te ukrasne elemente i delove fasade koji su otpadali i sada ne postoji opasnost po građane. Uklonjeni su delovi i sa spoljašnje i unutrašnje fasade, i oni drveni mostovi sa unutrašnje strane, da ne bi neko od zaposlenih slučajno bio povređen“, naveo je Bakić.

Prema njegovim rečima, o tome su obavestili pokrajinskog inspektora i zato nisu obeležavali trakama i upozoravali građane jer je „urađeno sve što je bilo neophodno na spoljnom delu fasade“.

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor rrekao je za Magločistač da je bitno da se Gradska kuća zaštiti i da se obezbedi fizička sigurnost građana i da je objekat sada „apsolutno bezbedan za građane“.

„Apsolutno nema mesta panici i zbog toga smo skinuli one elemente koji su u najvećoj meri ugrožavali sigurnost građana. I to činimo na način da te elemente stavimo na bezbedno mesto da bi se mogli vratiti kada se za to steknu uslovi“, naveo je Pastor.

Pokrajinska inspekcija je, između ostalog, naložila da se „na trotoarima okolnih trgova i ulica oko Gradske kuće, obezbede mere zaštite za bezbednost prolaznika, saobraćaja, susednih objekata i okoline i da se na vidna mesta postave traka i znakovi upozorenja na mogućnost pada elemenata sa fasade, krova i dimnjaka, a u četiri atrijuma postavi čvrstu zaštitu iznad ulaza-izlaza u atrijum“.

Mere obeležavanja trebaju da traju sve do izvršenja mera donetih radi otklanjanja nepravilnosti koje „predstavljaju opasnost po život i zdravlje ljudi, bezbednost susednih objekata, bezbednost okoline, kao i zaštite samog objekta“.

Stevan Bakić je najavio da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Gradske kuće.

„To je obiman posao koji nas čeka i tu ćemo morati preko nekog fonda da idemo jer su u pitanju ozbiljna sredstva. Još uvek se ne zna koliko sredstava je za to potrebno jer je potrebno sve uraditi precizno i kako treba“, ocenio je Bakić.

On je izrazio nadu da će to najverovatnije biti tokom naredne godine.

Gradska kuća u Subotici je delo budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba. Podignuta je u periodu od 1908. do 1910. godine, a još dve godine su trajali radovi na njenom ukrašavanju i uređenju. Projektovana je kao administrativno-poslovni centar i dana danas funkcioniše na isti način.

(Magločistač/Autonomija)