Skip to main content

(VIDEO) Orkestar koji nas ujedinjava: Bolji smo zajedno

Građani 09. maj 2022.
3 min čitanja

Orkestar mladih Zapadnog Balkana prvi put nastupa u Novom Sadu

Western Balkans Youth Orchestra (WBYO) će povodom proslave dana Evrope, održati koncert “Bolji smo zajedno” večeras u Novom Sadu. Tom prilikom, ovaj mladi orkestar će prvi put nastupati kao simfonijski orkestar u sastavu od 60 mladih muzičara iz čitavog Zapadnog Balkana.

Western Balkans Youth Orkestar sačinjen je od mladih muzičara iz regiona, a sam cilj orkestra je stvaranje mostova kroz muziku, kulturu i umetnost. Umetnički direktor i dirigent WBYO Desar Sulejmani za Autonomiju kaže da je ovaj orkestar poseban zbog same ideje koja stoji iza njega.

“Ideja orkestra je spajanje mladih muzičara iz svih regiona Zapadnog Balkana – svi su deo orkestra. Od juga do severa, od istoka do zapada. To je jako važno, jer želimo da imamo ceo region Zapadnog Balkana kao deo nas”, navodi on.

Sam WBYO nastao je 2019. godine, a do sada su koncerte organizovali uživo kao žičani orkestar sačinjen od oko 30 mladih muzičara, ali i onlajn zbog pandemije. Po rečima Sulejmanija, u Novom Sadu će posetioci imati priliku da prvi put iskuse stvaralaštvo WBYO u simfonijskom orkestru.

“Veoma sam srećan zbog činjenice što će orkestar po prvi put nastupati u Novom Sadu kao čitav simfonijski orkestar. Što ćemo zajedno slaviti Dan Evrope u Srbiji – to je veoma značajan događaj kako za mene, tako i za mlade muzičare. Uživam u Novom Sadu pripremajući program sa mojim mladim kolegama, mnogo se zabavljamo radeći zajedno i siguran sam da ćemo imali lep događaj u ponedeljak navečer”, kaže naš sagovornik.

Violinistkinja Bobana Tešić dolazi iz Tivta, a studira na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Ona za Autonomiju kaže da je deo ovog orkestra već duže vremena – pa je imala priliku da učestvuje u njegovom razvojnom putu: od manjih, pandemijski uslovljenih onlajn koncerata, pa sve do velikog simfonijskog koncerta u Novom Sadu.

Bobana Tešić

“Za vreme korone radili smo onlajn, tako da nismo imali mogućnost da napravimo koncerte uživo. Tek pred kraj prošle godine smo zapravo osnovali orkestar i počeli da nastupamo uživo. Posle toga smo imali turnejicu koja je sadržala par koncerata i bilo je divno. Sada smo u većem sastavu u Novom Sadu jer su nam se pridružili i duvači, pa smo brojnilj nego do sada”, navodi ona.

Tešić napominje da je za nju lično najznačajniji deo učešća u ovom projektu: povezivanje mladih muzičara.

“Skupili smo se sa svih strana i napravili orkestar koji ujedinjava nas sve zajedno – to je i suština samog orkestra. Omiljena stvar ovog trenutnog projekta je svakako program – koji je nestandardan, ne sviramo samo klasične kompozicije. Uživamo u tome jer je baš zabavno”, kaže naša sagovornica.

Taj utisak deli i njen kolega iz Nikšića, Mihajlo Pešut, koji svira kontrabas. Za učešće u WBYO kaže da se desilo sasvim slučajno, a da je za sada sa orkestrom nastupao u Prištini, Skoplju i Tirani.

Mihajlo Pešut

“Iskustvo je baš lijepo, upoznajem dosta svojih kolega sa Balkana, a do sada tu priliku nismo imali. Probe su vrlo intenzivne, dosta se radi, ali zajedno napredujemo i težimo ka tome da to dobro zvuči”, napominje Pešut.

Jedna od mladih muzičarki je i violinistkinja Irina Bašlari iz Albanije. Njoj će večerašnji koncert biti prvi nastup u sklopu orkestra, a ovom prilikom je prvi put posetila Novi Sad, ali i Srbiju.

Irina Bašlari

“Moj omiljeni deo učešća u ovom orkestru je prilika da radim sa drugim mladim ljudima iz Zapadnog Balkana. Smatram da je to odlično iskustvo za mlade muzičare. Svi su veoma talentovani i jako mi se sviđa program koji spremamo”, navodi Bašlari.

Koncert Western Balkan Youth Orkestra “Bolji smo zajedno” počinje večeras u 20 časova i održaće se na Trgu Slobode.

Orkestru će se kao gosti priključiti i Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bija Krstić, Kiki Lesendrić i Stevan B. Karanac.

Sanja Kosović (Autonomija)