Skip to main content

(VIDEO) Meštani Horgoša: U selu se nije pucalo ni za vreme rata, uveče ne izlazimo iz kuća

Info 25. нов 2022.
2 min čitanja

Meštani sela Horgoš i dalje su uznemireni zbog pucnjave koja se sinoć dogodila, nakon što je „navodno“ došlo do sukoba između dve grupe migranata. Ističu da se mesecima ne osećaju bezbedno, te da u kasnim večernjim satima ne izlaze iz svojih domova.

„Ne osećamo se više sigurno i prijatno, bukvalno gde god krenemo zatičemo grupe migranata koji često znaju da se ponašaju bučno i nasilno. Ne možemo reći da je bilo napada na nekog od nas, ali nema napuštene kuće u okolini u koju nije provaljeno, svuda su smeće i šatori. Nemamo ništa protiv tih ljudi, ali neko mora da uvede red“, kaže meštanin i dodaje:

U selu se nije pucalo ni za vreme rata, iako su kroz Horgoš prolazili i „Arkanovci“ i „Šešeljevci“.“

Kako navodi, u vreme pucnjave je sedeo u kući i gledao utakmicu.

„Gledao sam utakmicu kada mi je žena povikala da se čuju pucnji s ulice. Prišao sam prozoru i tada se začuo još jedan rafal. Od straha smo se povukli u sobu s dvorišne strane kuće. Šta da vam kažem kako se osećam kada nam pucaju u samom centru sela“, navodi on.

Njegov komšija, takođe uzenemiren, kaže da su meštani Horgoša prepušteni sami sebi.

„O prošle nedelje smo na sastanku mesne zajednice uputili molbu da u Horgoš dođe više policije i da bude u selu, ne samo kada se dogodi incident. Ali evo, moralo je da se zapuca, pa da dođu žandarmi i ministar“, kaže stariji gospodin.

Inače, selo Horgoš pripada Kanjiži, u kojoj se nalazi najbliža policijska stanica. Sama Kanjiža pripada Kikindi, koja je od nje udaljena skoro stotinak kilometara.

Još uvek nema zvanične verzije sinoćnjeg događaja u Horgošu.

Privedeno oko 600 migranata kod Horgoša

Više od 600 ilegalnih migranata privedeno je na prostoru Horgoša i Subotica posle okršaja dve grupe i pucnjave koji su se desili u četvrtak uveče, objavili su beogradski mediji. Privedeni migranti će najverovatnije biti prevezeni u izbegličke centre na jugu Srbije.

Policija i žandarmeriji pretražuju teren oko Horgoša i granice sa Mađarskom, a na lice mesta je stigao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić koji će održati sastanak i razgovarati sa meštanima kako bi ih umirio.

Portal nova.rs je objavio da su u mestu Horgoš primećeni prazni autobusi, a pretpostavlja se da će njima biti odvoženi migranti.

Ana Lalić (Nova.rs, Autonomija, Foto: MUP Srbije)