Skip to main content

VESNA RAKIĆ VODINELIĆ: Bujaju desničarske grupe, fašizam više nije marginalna pojava

Intervju 15. nov 2021.
2 min čitanja

„Situacija u zemlji se radikalizuje, desničarske grupe narastaju, fašizam ovde više nije marginalna pojava. Ali to ne traje od juče. To traje već neko vreme, i ja bih to povezala sa prolaskom migranata kroz Srbiju. Mislim da je to bila jedna tačka u kojoj se radikalizacija mogla primetiti. A mogla se primetiti time što su stvorene neke grupe koje su sebi dale za pravo da preuzimaju policijska ovlašćenja. Te grupe imaju različita imena, i te grupe možemo sa pravom smatrati parapolicijskim grupama. To su parapolicijske jedinice koje na ovaj ili onaj način angažuje državna vlast“, izjavila je profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić u emisiji „Iza vesti“.

Prema njenim rečima, deo procesa radikalizacije koji se vezivao za migrante je počeo spontano, ali – sve što je vezano za rat devedesetih, a naročito za suđenja pred Haškim tribunalom, „sve to je dirigavano“.

„To je postalo jasno kada je naša skupština i kada su naši najviši predstavnici vlasti odlučili da genocid ne nazovu njegovim pravim i pravnim imenom, nego da se zafdovolje time da kažu da je to jedan veliki zločin“, kazala je ona.

„To je kontinuitet koji postoji relativno dugi vremenski period. Za vreme dok je Vučić osvajao vlast i dok je konsolidovao, možda nismo mogli da vidimo to na javnoj sceni. A sada, kada je vlast konsolidovana, on je te grupe branio“, podseća gošća N1.

Podseća da je Vučićev odnos prema Haškom tribunalu i njegovom odnosu prema njemu varirao od vremenskog perioda i pozicijama u kojima se nalazio.

„A sada veruje da može da se ponaša kako hoće. Ponaša se kao jedan od Adornovih likova koji se nalazi na vrhu i smatra da može da zloupotrebi društvene institucije“, smatra Rakić Vodinelić.

Ona ističe da je potrebno da naše društvo sazna „šta se dogodilo u ratovima devedesetih, a posebno da sazna „šta se dogodilo u Srebrenici“.

„Takođe, treba se suočiti sa tim, i učiniti nekakav akt da to toga više ne dođe. Suočenje sa takvom prošlošću nije moguće bez pomoći države“, uverena je naša sagovornica.

Srbija skrenula udesno

Konstatuje i da je „cela Srbija skrenula udesno“, kao i da je to „nije odjednom uradila, već kontinuirano, a naročito od dolaska Srpske napredne stranke na vlast“.

„To je opasno, ne zbog toga što se povlađuje grupama koje iskazuju fašističke stavove, nego zato što to guši demokratiju. Srbija je hibridna država, posle jednog vremena koliko-toliko konsolidovane demokratije, ona ide unazad, i prelazi u autokratiju“, napominje Rakić Vodinelić.

Ona je ocenila da su u kod nas opozicija i opoziciona javnost „sabijeni u ćošak“, kao i da su „tradicionalizam i konzervativizam zahvatili Srbiju“.

„To se vidi prema tome kako se desnica odnosi prema nečemu novom. Prirodan odnos čoveka kada vidi stranca je da zazire. E to se kod nas neguje. Iz kolena u koleno. Imali smo jedan period kada se to nije negovalo, ali se to u većem periodu istorije negovalo“, naglasila je Rakić Vodinelić.

Ističe da je desnica postala ekstremnija, zato što je „za razliku od ranijeg perioda, sada organizovana“.

„Ne smemo nikako zaboraviti čoveka koji se zove Miša Vacić. To nije bilo tako davno, pre dve ili tri godine, osnovana je grupacija koja se zove „Zaštitna straža“ ili tako nešto. Oni su napravili određena pravila, slikali su se i pokazivali značke koje jako mnogo podsećaju na policijske. I zapravo imaju tretman parapoilicijske jedinice“, navela je ona i dodala da „toga ne bi bilo da nema podstreka od države, sa najvišeg vrha ove vlasti, od predsednika Republike“.

(N1, Foto: MCV)