Skip to main content

Vesna Pusić: Vlast u Srbiji se odrekla puta u EU

Jugoslavija 03. нов 2023.
2 min čitanja

“Srbija mora doći do toga da se kvalifikuje za članstvo. Ali, ona ne može biti predvodnik. Nju treba u regionu okružiti uspehom”.

Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas da se vlast u Srbiji odrekla projekta pristupanja Evropskoj uniji.

“Srbija se od strane najviših zvaničnika odrekla projekta pristupanja EU. Pre neki dan Vučić je rekao da Srbija neće priznati Kosovo. Drugim rečima, poručio je, pozdravite se sa svim svojim dijalozima i kompromisima”, kazala je Vesna Pusić na Cetinjskom forumu “Crna Gora i Zapadni Balkan – ubrzano ka zapadu ili polako ka istoku” na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Dodala je da to ne znači da Srbiju treba “pustiti niz vodu”, ali je ocenila da Srbija ne može biti predvodnik u procesu pristupanja zemalja regiona u EU.

“Srbija mora doći do toga da se kvalifikuje za članstvo. Ali, ona ne može biti predvodnik. Nju treba u regionu okružiti uspehom”, kazala je Vesna Pusić.

Ocenila je da je politika EU i SAD štetila situaciji na Zapadnom Balkanu, naročito u poslednje tri-četiri godine.

“EU i SAD smatraju da treba dovesti Srbiju u EU i da, kada se to desi, svi ostali će to slediti. Srbija je danas dalje od EU od bilo koje države na Zapadnom Balkanu po kriterijumima članstva”, rekla je Vesna Pusić.

Prema njenim rečima, određeni broj lidera zemalja regiona ne želi u EU jer su se jako obogatili u “lovu u mutnom”.

“Oni su videli primer bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera koji je završio u zatvoru i sada se postavlja pitanje kako nagovoriti ljude koji su se toliko obogatili zbog lova u mutnom i koji se plaše da će doživeti Sanaderovu sudbinu, da vode svoje zemlje u EU. Ja da sam, na primer, Dodik, ne bih ušla nikada u EU, to je protiv njegovih ličnih egzistencijalnih interesa”, kazala je Vesna Pusić.

Dodala je da je pristupanje država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji „prvorazredno bezbednosno pitanje, jer je to potencijalno prostor konflikta“.

(Beta/Autonomija, Foto: N1)