Skip to main content

Promocija antikorupcijskog filma “A sad da izađete na glasanje“

Građani 03. nov 2023.
< 1 min čitanja

Film govori o meštanima sela Kukulovce kraj Leskovca koji su uoči izbora odbili da glasaju jer im SNS nije asfaltirao obećani seoski put

Novosadska premijera dokumentarnog filma “A sad da izađete na glasanje“ biće održana u ponedeljak, 6. novembra, u 18 časova u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Film je baziran na događaju od pre tri godine, kada su u vreme pred izbore građanke i građani sela Kukulovce kraj Leskovca odbili da glasaju jer im nije ispunjeno obećanje dato na prethodnim izborima da će im biti asfaltiran put ukoliko glasaju za kandidata vladajuće stranke, što su oni tada učinili.

Njihovo nezadovoljstvo rešio je direktor JP„Putevi Srbije” Zoran Drobnjak, koji je tad obećao da će put biti asfaltiran pre izbora, a zatim, uz odobravanje do tada nezadovoljnih građanki i građana Kukulovca, pozvao ih da izađu na glasanje.

Film je, u produkciji Instituta za istraživanje korupcije Kareja, snimljen letos u selu Kukulovce, tokom interaktivne umetničke predstave. Svako ko je to želeo, mogao je tom prilikom da proda svoju vladavinu prava za devize.

Film postavlja pitanje: da li je asfalt u selo doneo vladavinu prava ili je iz njega odneo, te pokušava da pronikne u narodno shvatanje vladavine prava.

Nakon projekcije o filmu će govoriti autor Siniša Janković, koautor Darko Šper i novinar Nenad Živković.

Iste večeri biće predstavljena i publikacija „Alternativni pristup izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2023. do 2028. godine“.

Autori su antikorupcijski eksperti za civilno društvo, Siniša Janković iz Kareje, koji je ujedno i urednik, Miroslav Mijatović iz PAKT-a i Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Projekciju filma i publikacije organizuje Institut za istraživanje korupcije Kareja Pančevo, uz podršku NDNV-a.

(Autonomija)