Skip to main content

Veselinović: Uspeli smo na izborima jer smo govorili i o teškim temama

Info 29. jun 2022.
2 min čitanja

Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd izjavio je večeras u Novom Sadu da je taj pokret, zajedno sa koalicijom „Moramo“ postigao zapažen uspeh na izborima u aprilu mesecu jer su vodili politiku bez kompormisa i jer su bili spremni da govore i o teškim stvarima.

„Mi smo jasno rekli te teške političke stvari i u kampanji i pre kampanje i posle kampanje, koje se tiču Kosova, koje se tiču Srebrenice i Ratka Mladića, sankcija Rusiji i uspeli smo sa time da ostvarimo dobar rezultat koji će, ja mislim, u budućnosti biti sve bolji“, rekao je Veselinović na tribini „Lokalne politike: Uništavanje i odbrana gradova“, koju je organizovao beogradski nedeljnik Vreme.

On je ocenio da je veliki problem permanentna fragmentacija opozicije, dok ukrupnjavanje postoji jedino na toj novoj, levo-zelenoj strani.

„To je dobro jer je važno da postoje stabilne organizacije, vrednosno-ideološke koalicije, koje onda mogu da budu osnova i za zajednički nastup na izborima u budućnosti“, kazao je Veselinović.

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković rekao je da Novi Sad „građevinski metastazira umesto da se razvija“, jer je logika gradske vlasti da se maksimalizuje profit, zbog čega godinama građani trpe „predatorski urbanizam“.

„Ako prođe ideja Novog Sada na vodi, proći će ideja lažne elitizacije Novog Sada. Imaćemo tajkunsko naselje, u njemu će moći da uživaju samo oni koji mogu da izdvoje od šest do 10 hiljada evra po kvadratu, a svi ostali ćemo ostati uskraćeni za to“, kazao je Novaković.

Radivoje Jovović iz stranke Zajedno je ocenio da ne možete biti u zeleno-levoj stranci ukoliko se ne bavite institucionalnom i vaninstitucionalnom borbom.

Prema njegovim rečima, Srbiji je neophodna decentralizacija koja bi išla ka lokalnim samoupravama i potencijalnom stvaranju regiona.

„Srbija ne sme da bude beogradizovana i ne sme da bude novosadizirana. Moramo da promislimo novi izborni sistem. Da li je neko razmislio o proprcionalnom izbornom sistemu, sa više izbornih jedinica, u okviru kog bi istočna Srbija, zapadna Srbija, Sandžak, Vojvodina, Beograd imali određeni zajamčeni broj poslanika i poslanica, koje bi birali na nivou izbora za tu teritorijalno-političku zajednicu? To su sve važne teme“, kazao je Jovović.

D.S. (Autonomija)