Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Porfirijevim stazama ljotićevaca

Stav 29. jun 2022.
3 min čitanja

Patrijarh Porfirije zlobno i podmuklo traži spiskove časnih ljudi, učitelja i direktora koji nisu za vjersku nastavu u Srbiji, dok mu pedofili kolo vode u SPC-u. Eto ta ljotićevska proganjanja su u srži njegove vjerske svetosavske sekte.

Porfirije razočaran što postoje normalni ljudi u pravoslavnoj talibaniji

Patrijarh SPC-a Porfirije Perić opet je iznenadio samo one najnaivnije sklone iznenađenjima koji nikako da otvore oči i da vide o kakvom čovjeku se radi. Naime, ovaj službenik-mantijaš kazao je, pazite sad, kako je “iznenađen“  i “razočaran“ što neki direktori škola, kako tvrdi, sprječavaju učenike da pohađaju vjersku nastavu.

“Veoma sam razočaran informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju, čak bih rekao, sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu.“, kaže Porfirije.

Ajde de, ovo je prvi i najmanji dio problema, jer je Porfirije u zemlji u kojoj dvije trećine školaraca pohađa vjersku nastavu kod SPC-a razočaran nekako. Šta bi on htio, da se i ona jedna trećina djece agnostika, ateista ili djece čiji su roditelji u drugim konfesijama pridruži mantijašima? Možda patrijarha Porfirija zanima jedino i isključivo 100 odsto pravoslavna talibanija u kojoj će svako dijete biti ispranog mozga dok je priključeno na svetosavsku sektu.

Ako Porfirije Perić ganja talibanski prosjek, dobro se bacio na posao. I neko će kazati, pa ništa strašno, takoreći radno mjesto mu je i opis posla da umnožava pastvu praveći od ionako zatucane zemlje zilotiju SPC-a.

Ali.

Ali, šta ćemo sa onim drugim dijelom, patrijarhove objave na društvenim mrežama u kojoj kaže misleći na direktore osnovnih škola:

“Posavetovaću se sa braćom arhijerejima i predstavnicima drugih crkava i verskih zajednica o tome da li da javno objavimo njihova imena i imena škola koje na taj način diskriminišu sopstvene učenike”.

Dakle, došli smo do spiskova, tako dragih i milih i ljotićevsko-nedićevskim govnima, koja su izručivala kragujevačku djecu nacistima na strijeljanje ali i DB-ovskom kleru, koji je suštinski pokretni mehanizam SPC-a. Jer bez spiskova nema ništa. Nema vlasti i strahovlasti. Nema prijetnje niti totalitarizma. Da nije bili spiskova, ne bi ruske orke pobile onoliki nevini narod u ukrajinskoj Buči. Jer su kvislinzi sastavljali spiskove ukrajinskih rodoljuba i te spiskove dali ruskim okupatorima, a okupatori rodoljubima metak u potiljak.

Srbija je sekularna, taman koliko je i SPC poštena

Neko će se opet naivan upitati, pa majka mu stara, valjda je Srbija sekularna država, šta ima Porfirije i podređeni mantijaši da određuju kako će i šta djeca učiti u svjetovnim školama? Taj neko će kazati, ni škole ne određuju šta se mantra u crkvama, nije u redu da se mantijaši petljaju u sekularni obrazovni sistem. Pa će onda dodati, bolje bi bilo Porfiriju da ganja pedofile, pervertite, nasilnike i potencijalne ubice u svojoj organizaciji i da pravi spiskove istih zajedno sa prevarantima, lopinama i drugom crkvenom ološi, nego što proganja hrabre nastavnike i direktore škola koji su rekli NE crkvenoj tiraniji.

I opet ali!

Prvo, Srbija je sekularna taman koliko je i SPC poštena. Drugo, mantijaši su ti koji ne da određuju školski i pedagoški život nego cjelokupan život Srbije i onoga na šta je Srbija bacila šapu, a to je njihov isprojektovani srpski svet. Crkva Srbije ili SPC je toliko dominantna da su njeni botovi na društvenim mrežama odavno jači čak i od čuvenih Vučićevih sendvič-isposnika.

I treće i najbitnije, ne bi Porfririje bio tu đe jeste, da nije pomilovao i pustio osvjedočene pedofile ili da nastave svoj crkveni posao ili ih je sa prethodnicima otpremio u penziju… pa… da opet nastave svoj posao (vidjeti pod Pahomije i Vasilije).

Ali čak ni sve ovo talibanisanje države Srbije u kojoj su ajatolasi SPC-a na čelu sa Porfirijem spremni tražiti i javno objavlljivati spiskove hrabrih i sekularnih učitelja, dok se ostali pravdaju kako takvih, opazite sad, nema u njihovm redovima, kažem – čak ni sve to nije najgore zlo.

Ljubitelj pripejd ljevičara opet jaše – po zdravoj pameti

E vidite, najgore zlo je to što prvog čovjeka SPC-a, podržava ponajprije srbijanski i hrvatski svjetovni dio liberalnog spektra – takozvani pripejd ljevičari (dopuniš ih pa rade), koji u Porfiriju vide “reformatora i borca protiv korupcije“, “popa rokera“ i slične budalaštine. A zašto to rade? Kazaću ovako – dobar dio njih su Porfirijevi korisni idioti, a ostali su samo idioti.

Zanimljivo je da sav taj “fini svet“, koji je odavno Porfiriju viri ispod mantije, nit je vido njegov odlazak na neustavni dan Republike Srpske, niti je vidio njegov nedolazak na poklonjenje ubijenoj tuzlanskoj mladosti na Kapiji, dok je prije par dana bio u gradu soli. Njih to ne interesuje, oni su tu da odbrane lik i djelo “dobrog popa“.

A svi oni su bitni zato što daju neophodan svjetovni i čak uljuđen legitimitet ovom čovjeku, a koji samo utvrđuje ideološko carstvo stvetosavlja, mračnjačkog kulta nastalog u slavi krvi, tla, nacionalizma i mržnje, sa jedne strane, kao i u slavu ljubavi prema Hitleru, koju je slavio njegov utemeljivač Nikolaj Velimirović, poredeći narečenog Svetog Savu aka Rastka Nemanjića sa Adolfom Hitlerom.

Pa kad vidite srž svetosavske ideologije, kad vidite da je propagira SPC, jasno vam je zašto se gotovo prirodno u prvog čovjeka ove mračnjačke organizacije, Porfirija, javlja ta ljotićevska želja za spiskovima slobodnih ljudi, koji bi da izbave djecu od svetosavskog zla.

A sad ćemo čekati sa se pojave spiskovi.

(CdM)