Skip to main content

Veselinović: Deklaracija potpisana u Zagrebu već bila parafirana prošle godine

Vojvodina 07. јан 2023.
2 min čitanja

Predsednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Hrvatskom, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je danas da ga raduje činjenica da je u Zagrebu potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koja je već bila parafirana krajem avgusta prošle godine, na tradicionalnom međunarodnom skupu u Golubiću kod Obrovca, u Hrvatskoj.

Deklaraciju su prekjuče u Zagrebu potpisali predsednik Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Milorad Pupovac i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je i ministar za ljudska prava Srbije.

“Raduje me što je inicijativa sa skupa u Golubiću dobila razumevanje političkog vrha u Srbiji i Hrvatskoj. Golubićka deklaracija time je postala temelj mogućeg pomirenja dva naroda i dve države”, rekao je Veselinović agenciji Beta.

Istu Deklaraciju koju su potpisali u četvrtak u Zagrebu, Žigmanov i Pupovac su parafirali krajem avgusta prošle godine u Golubiću kod Obrovca.

Deklaracija je parafirana tokom tradicionalnog međunarodnog skupa posvećenog srpsko-hrvatskim odnosima. Taj skup se održava u Golubiću, koje je povratničko srpsko mesto u Dalmaciji. To selo bilo je teško devastirano tokom operacije hrvatske vojske i policije “Oluja”, avgusta 1995. godine.

Skup poslednjih 13 godina tradicionalno organizuju Udruženje za istoriju, saradnju i pomirenje iz Golubića i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada.

Janko Veselinović je rekao da je značajnu ulogu u potpisivanju deklaracije imao, pored Pupovca, imao i Žigmanov, koji danas kao ministar u Vladi Srbije može značajno da učestvuje u podizanju odnosa između dve države.

“Neće mu biti lako jer ne znam pravu nameru ni srpske ni hrvatske vlade. Do sada nisu pokazale previše želje za normalizaciju odnosa i ratne sukobe iz devedesetih koristile su i još uvek koriste kao političko pogonsko gorivo na štetu dva naroda”, kazao je Veselinović.

Ocenio je da se to “dobrim delom” videlo i juče u Zagrebu jer su govori političara iz Srbije i Hrvatske većim delom bili upućeni sopstvenim biračima.

“Ipak biću umereni optimista i verovaću da će pratiti većinsko raspoloženje dva naroda, koji su u odnosima znatno iznad odnosa političkih predstavnika”, poručio je Veselinović.

Na Božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, između ostalih, učestvovali su i premijer Hrvatske Andrej Plenković i miistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Direktor CHDR-a Darko Gavrilović rekao je agenciji Beta da bi voleo kada bi ovakve deklaracije “svaki dan iznova potpisivali svi političari, sve dok im ne uđe u pamet da se politika ima voditi samo u cilju postizanja mira i uzajamne saradnje”. 

“Smisao ove deklaracije je da ljubav i razumevanje moraju nadilaziti potrebe za svađama i zlom u politici, koje kulminiraju ratovima. Samo čuvanjem veze s drugima mi štitimo naša prava. Deklaracija je simbolička, rad u narodu je stvaran. Sada potpisnicima preostaje rad”, poručio je Gavrilović.

(Autonomija/Beta, arhivska foto: Portal Novosti)