Skip to main content

Iran pogubio dva muškarca osuđena za ubistvo pripadnika paravojne formacije

Planeta 07. јан 2023.
2 min čitanja

Dvojica muškaraca pogubljena su u Iranu 7. januara nakon što su proglašeni krivima za ubistvo pripadnika iranske paravojne formacije Basidž na protestima u Karadžu.

„Muhamed Mahdi Karami i Sajid Muhamed Huseini, glavni počinioci zločina koji je doveo do mučeničke smrti Ruholaha Adžamiana, obješeni su jutros“, javila je pravosudna novinska agencija Mizan Online.

Karami i Huseini su početkom decembra prošle godine osuđeni na smrt.

Vrhovni sud je potvrdio smrtne kazne, optužujući ih za ubistvo Adžamiana 3. novembra 2022.

Tužioci su rekli da je 27-godišnjeg Adžamiana skinula do gola i ubila grupa ožalošćenih koji su prisustvovali komemoraciji Hadisi Nadžafi, koja je ubijena u protestima u septembru.

Karami i Huseini negirali su optužbe i rekli da su u zatvoru bili podvrgnuti torturi.

Njih dvojica nisu imali pristup pravnom savjetniku po svom izboru.

Advokat sa sjedištem u Teheranu Muhamed Husein Aghasi citirao je Karamijevog oca koji je rekao da je porodica bila u mogućnosti da ga „posljednji put“ vidi.

Aghasi je rekao da mu sud nije dozvolio da zastupa Karamija, što je u suprotnosti sa nedavnom tvrdnjom predsjednika Vrhovnog suda da svi zatvorenici imaju pravo da izaberu pravnog zastupnika.

Aktivistička grupa HRANA citirala je Karamijevog advokata koji je potvrdio da je on 4. januara stupio u štrajk glađu.

Organizacije za ljudska prava osudile su smrtne kazne izrečene demonstrantima u Iranu nakon, kako su nazvali, „lažnih suđenja“ u tri ročišta koja su održana u šest dana.

Amnesty International je istakao da suđenja „nisu ličila na smislene sudske postupke“.

Četiri osobe su pogubljene u vezi s protestima izazvanim smrću Mahse Amini.

Ova 22-godišnja Kurdkinja umrla je nakon što ju je pritvorila iranska policija za moral zbog „nošenja neprikladne odjeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Dvojica muškaraca obješena su u decembru usred velikoj bijesa u Iranu.

Iran je na proteste odgovorio krvavim gušenjem, u kojem je poginulo skoro 500 ljudi, uključujući maloljetnike.

Hiljade drugih je uhapšeno, uključujući mnoge demonstrante, kao i novinare, advokate, aktiviste i druge, zbog zabrinutosti zbog optužbi podignutih protiv njih.

EU zgrožena pogubljenjem Iranaca osuđenih na smrt

Evropska unija saopštila je da je „zgrožena“ nakon što je Iran pogubio Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija, koji su proglašeni krivim za smrt pripadnika paravojnih snaga.

„EU je zgrožena pogubljenjem Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija koji su uhapšeni i osuđeni na smrt u vezi s protestima u Iranu koji su u toku“, rekao je portparol visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela.

„Ovo je još jedan znak nasilne represije iranskih vlasti nad civilnim demonstracijama. EU još jednom poziva iranske vlasti da odmah prekinu praksu izricanja i izvršavanja smrtnih kazni protiv demonstranata koja zaslužuje oštru osudu“, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(RSE, Beta, Foto: Pixabay)