Skip to main content

Veselinov: Republika Vojvodina je ideja slobode

Vojvodina 04. мај 2012.
2 min čitanja

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dragan Veselinov izjavio je danas u Novom Sadu da je ideja o stvaranju “Republike Vojvodine” zapravo ideja koja se poziva na pravo na slobodu, jer ne može da bude jedinstva između Srbije i Vojvodine bez ravnopravnosti.

“Federalizam je demokratska ideja, koje se Beograd veoma plaši. Strah od demokratije je savremeno stanje duha u Srbiji”, rekao je Veselinov na tribini koju je organizovala nevladina organizacija Vojvođanski klub.

Prema njegovim rečima, zagovarači ideje federalizacije Srbije zapravo zagovaraju ideju raspodele političke i ekonomske moći u državi.

On je ocenio da to ne može da se reši kroz dijalog sa Beogradom, nego kroz jaki pritisak koji će doći iz Vojvodine.

”Vojvođanske političke snage moraju prisiliti Beograd da razume autohtone interese Vojvodine. Ali, bez autentičnih vojvođanskih snaga, ideja neće moći da se realizuje. Zato nam je ovde potrebna i politička, i ekonomska, i intelektualna i svaka druga elita”, rekao je Veselinov.

Ocenio je da u Vojvodini trenutno ne postoji jaka politička snaga koja bi mogla da artikuliše ideju republike, iako, kako je dodao, među građanima pokrajine ta ideja ima veoma mnogo pristalica.

Veselinov je pozvao na akciju, i to tako što će se organizovati prikupljanje potpisa građana na peticiju kojom će se od Skupštine Vojvodine zahtevati da se izjasni da li je zadovoljna sadašnjim ustavnim položajem pokrajine ili nije.

Druga akcija, prema njegovim rečima, moglo bi biti prikupljanje potpisa građana na peticiju kojom se od Skupštine Vojvodine zahteva da raspiše referendum na kojem će se građani izjasniti o tome kakvu autonomiju žele.

Veselinov je rekao da je pohvalno to što pojedine manjinske stranke zagovaraju autonomiju Vojvodine, ali je ocenio da je pitanje ustavnog položaja Vojvodine pre svega „srpsko pitanje”, iza kojeg treba da stanu Srbi u Vojvodini.

Predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić ponovio je da se ta organizacija zalaže za formiranje „Savezne Republike Srbije”, koju bi činile „Republika Srbija” i „Republika Vojvodina”.

„Mi ne zagovaramo separatizam, već ravnopravnost”, poručio je Subotić.

(Autonomija)