Skip to main content

Veselinov: Crna Gora prožeta srpskom i moskovskom agenturom

Jugoslavija 22. feb 2023.
2 min čitanja

"SPC je faktor sukoba"

Crna Gora danas, smatra profesor na FPN-u Beogradu Dragan Veselinov, liči na cirkus koji, kako navodi, lako može da dovede do vrlo ozbiljnih sukoba. Prožeta je, naglašava on, srpskom i moskovskom agenturom, kao i zaštitom SPC. Autor knjige “Moj Bog- Pitajte popa” pita se kakav će biti ishod predsjedničkih izbora u Crnoj Gori poručujući da, kako kaže, “iz sveg srca želi da se Crnogorci iščupaju iz ove situacije”.

On, takođe, smatra da “SPC vodi politiku ujedinjavanja Srbije sa Crnom Gorom”, da ona ne može biti faktor pomirenje i emancipacije crnogorskog društva, već da je, kako kaže, faktor razlaza i sukoba.

“SPC vodi politiku ujedinjavanja Srbije sa Crnom Gorom i tu je diverzant. Ona je u autoizolaciji, u teškoj sekularnoj poziciji iz koje se izvlači samo preko velikosrpske politike, dižući na noge srpski nacionalizam u dijelu crnogorskog stanovništva”, kaže Veselinov gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”.

Odgovarajući na pitanje kako crkva Srbije uspijeva da ostvari takav uticaj u Crnj Gori, Veselinov kaže da se veliki dio toga “duguje velikoj državnoj podršci koju ona ima”.

“U pitanju je ogromna količina novca i velika državna propaganda same crkve, sama crkva negira postojanje drugog naroda na teritoriji Crne Gore osim srpskog. Ona diže tu euforiju srpskog nacionalizma i ne boji se sukoba sa drugim dijelom stanovništva, da bi konačno možda Begrad osvojio teritoriju Crne Gore”, kaže Veselinov.

Nemoguće je, kaže Veselinov, da je crkva Srbije faktor pomirenje i emancipacije crnogorskog društva.

“To je, sa mog stanovišta, nemoguće. Ona je faktor razlaza, faktor sukoba. Gdje uđe SPC tu dolazi do raskola”, navodi on.

Crna Gora danas, kaže Veselinov, liči na cirkus.

“To je cirkus koji lako može da dovede do vrlo ozbiljnih sukoba. Crna Gora je prožeta srpskom i moskovskom agenturom i zaštitom SPC, zaštitom pojedinih mračnih krugova i poslovnih krugova u Crnoj Gori”, navodi on i dodaje da se pita kakav će biti ishod na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

“Ja iz sveg srca želim da se Crnogorci iščupaju iz ove situacije”, poručuje Veselinov.

Govoreći o mogućnosti da se crkva Srbije vrati mjeri, Veselinov smatra da je jedini put za to “slom srpskog nacionalizma”.

“Ona se već decenijama čuva srpskim nacionalizmom, to nije hrišćanski nacionalizam, to je etnofiletizam. On je zlo, jer vodi hrišćanske organizacije u međusobne sukobe”, kaže on.

Za žaljenje je ako vrh SPC-a ne osudi uvrdeljivi ikonopios u Ružici

Komentarišući sporni ikonopis u crkvi Ružici u Rožajama, u kojoj su oslikani uvrdeljivi ikonopiosi na kojima su prikazani muslimani iz vremena Osmanlija koji ubijaju dete u kolevci, upravo ispred te crkve profesor Veselinov kaže da taj slučaj treba posmatrati kao izolovan incident, te da ga ne bi trebalo pripisivati opštoj politici SPC”.

“Mislim da je to izolovani potez, ne nespretnih, već vjerovatno mržnjevitih ljudi. Trebalo bi da bude osuđen sa najvišeg vrha SPC, ako oni to ne učine to je za svako žaljenje“, kaže Veselinov.

Svetosavlje je politika stvaranja Velike Srbije, to je u suštini ratna politika

Veselinov smatra da je svetosavlje, zapravo, krađa istorije Svetog Save. “Svetosavlje je politika stvaranja Velike Srbije, to je u suštini ratna politika…”.

Politika svetosavlja i kult Svetog Save nema nikakve veze sa Sv Savom.

“Konstrukcija drugačijeg Svetog Save gdje je on proizveden u zaštitnika politike velike Srbije i osporavanja autonomnih prava drugih pravoslavnih crkava”, navodi on.

Naglašava da predstava o Svetom Savi nema nikakve veze sa stvarnošću, ali da to crkvi odgovara, jer se u kultove i mitove bezrezervno vjeruje.

“On nije napisao nijedno književno djelo, nije bio prosvetitelj…”, navodi Veselinov.

(Antena M, foto: printscreen/Youtube)