Skip to main content

Veran Matić: Hitno utvrditi ko je odgovoran za bekstvo optuženog za pretnje novinarki Ani Lalić Hegediš

Izdvajamo 05. јул 2024.
2 min čitanja

"Zbog čega nije raspisana potraga?"

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić zahetavo je danas da se hitno utvrde propusti koji su omogućili bekstvo optuženog za pretnje novinarki i predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić Hegediš, kao i da se raspiše hitna potraga za beguncem jer je upućivao pretnje smrću novinarki i njenoj porodici.

“Neophodno je što pre locirati optuženog Sašu Ilića, jer su pretnje zbog kojih je uhapšen bile usmerene na lišavanje života i nanošenje povreda, proterivanje uz brutalne seksističke poruke. Potrebno ga je sprečiti da izvrši one radnje koje je pominjao u pretećim porukama”, naveo je Matić u saopštenju za javnost.

Dodao je da je optuženi prekršio rešenje sudije za prethodni postupak o kućnom pritvoru uz elektronski nadzor.

“Pošto su mu putna dokumenta oduzeta, zemlju je mogao da napusti samo ilegalno, te je moguće da se krije i u Srbiji, što znači da se možda i šeta Novim Sadom pored, već ugroženih, Ane Lalić Hegediš i (novinara i univerztetskog profesora) Dinka Gruhonjića kojima je pretio”, rekao je Matić.

Precizirao je da optuženi ima dva identiteta, u srpskom pasošu pod imenom Saša Ilić, a u francuskom kao Ilber Alexandre, a oba pasoša su mu oduzeta.

“Neophodno je da se zamolnicom zatraži hitna provera da li se optuženi nalazi u svom boravištu u Parizu, ili na njegovom radnom mestu, o čemu postoje dostupni podaci. I zatražiti urgentnu ekstradiciju pravosudnim organima Srbije”, poručio je Matić.

Dodao je da će zamoliti francuska novinarska udruženja, kao i organizaciju Reporteri bez granica, da pomognu u prikupljanju ovih podataka, kako bi ubrzali birokratske procedure.

“Neophodno je da se utvrdi kako je bilo moguće da optuženi Saša Ilić sa nanogicom napusti mesto boravka, a da to ne registruje nadležna služba za vanzavodske sankcije, odnosno da policija ne pokrene sveobuhvatnu potragu za optuženim. Umesto toga, patrole obilaze boravište koje je, uklanjajući nanogicu, optuženi napustio. Provera je vršena 1. i 4. juna sa istim rezultatima. Zbog čega nije raspisana potraga?”, upitao je Veran Matić.

Upitao je i kako je moguće da GPS lokator na nanogici nije radio ili nije postojao, zatim zbog čega tužilaštvo i sud nisu već 1. juna obavešteni o bekstvu, a ako su obavešteni zbog čega nije naređena potraga, kao i zbog čega je javnost za bekstvo saznala tek u sredu, 3. jula, kada se optuženi nije pojavio u sudu na glavnom pretresu.

Zbog čega oštećeni Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić nisu istog tog dana obavešteni o tome da je osoba koja im je pretila u bekstvu? MUP u Novom Sadu bi trebalo da obezbedi novinare kojima je pretilo lice koje je u bekstvu. Očekujem od Ministarstva pravde da utvrdi sve propuste i kazni odgovorne i o tome obavesti javnost”, naveo je Matić, koji je i izvršni direktor ANEM-a.

(Autonomija/foto: Medija centar Beograd)