Skip to main content

Velika pobeda evropske Vojvodine

Autonomija 25. мај 2008.
< 1 min čitanja

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Prema preliminarnim rezultatima izbora za Skupštinu Vojvodine, stranke koje se zauzimaju za što bržu integraciju u EU osvojile su i treći uzastopni mandat u pokrajinskom parlamentu.
Prvi mandat osvojila je koalicija DOS, koja je na izborima na jesen 2000. godine dobila 118 od ukupno 120 poslaničkih mesta.
U drugom mandatu većinu u Skupštini Vojvodine činili su Demokratska stranka sa 38 mandata, Savez vojvođanskih Mađara sa 11, Pokret snaga Srbije sa sedam i koalicija „Zajedno za Vojvodinu–Nenad Čanak“ sa šest mandata.
Tu koaliciju podržavalo je još nekoliko manjih stranaka i grupa građana.
Prema preliminarnim rezultatima koje je večeras saopštio Pokrajinski odbor Demokratske stranke, „Lista za evropsku Srbiju, DS, G17 – Boris Tadić“ u budućem sazivu parlamenta imaće 64 od 120 mandata.
Srpska radikalna stranka imaće 25 mandata, dok je u prošlom sazivu imala 35 poslanika.
Mađarska koalicija imaće devet poslanika, umesto 11, koliko je u prošlom sazivu samostalno imao Savez vojvođanskih Mađara.
Prema preliminarnim rezultatima, koalicija „Zajedno za Vojvodinu–Nenad Čanak“ imaće šest mandata, umesto sedam koliko je imala do sada.
Šest mandata imaće i Socijalistička partija Srbije koja je u prošlom sazivu imala osam poslanika.
Pokret snaga Srbije neće imati poslanike u novom sazivu, a Liberalno–demokratska postaće parlamentarna stranka u Vojvodini i imaće jednog poslanika.
Koalicija DSS–NS imaće šest poslanika, a DSS je samostalno u prošlom sazivu imao pet poslanika.
Grupe građana dok će u ovom sazivu Skupštine Vojvodine imati ukupno pet mandata.

(Beta)