Skip to main content

Popov: Volja Vojvođana važna i za vladu Srbije

Autonomija 25. мај 2008.
2 min čitanja

Aleksandar PopovDirektor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je večeras da se i u pregovorima o formiranju nove vlade Srbije „ne može i ne sme“ ignorisati činjenica da su građani Vojvodine dvotrećinski podržali stranke koje su za brzo približavanje Evropskoj uniji.
„Ne može se ignorisati činjenica da je Vojvodina, kao najevropskiji i najrazvijeniji deo Srbije, dvotrećinski stala iza proevropske ideje“, rekao je Popov agenciji Beta.
On je ocenio da su rezultati izbora u Vojvodini ujedno upozorenje i za proevropske snage da nauče da Vojvodina ne sme da se tretira samo kao stalni izvor proevropskih glasova, nego da očekuje i da joj se nešto vrati.
„Sada proevropske snage treba da se revanširaju Vojvođanima i da pokrenu postupak za promenu ustava i za decentralizaciju Srbije“, rekao je Popov.
Ocenio je da su građani Vojvodine dali veliku podršku proevropskim snagama i zbog toga što su najviše strepeli od mogućnosti da ostanu izolovani od Evrope.
Prema njegovim rečima, ubedljivoj pobedi roevropskih snaga svojim „bahatim“ ponašanjem doprineli su i predstavnici narodnjačke koalicije DSS-NS.
On je naveo da je Velimir Ilić, vređajući čelnike pokrajinske skupštine i vlade, zbog Ugovora o koncesiji na izgradnju autoputa Horgoš-Požega, zapravo uvredio i Vojvođane.
„Vojvođani ipak hoće da se pitaju o stvarima koje ih se tiču. I mislim da je ovo značajno upozorenje svim činiocima“, kazao je Popov.
Prema preliminarnim rezultatima iz izbornog štaba Demokratske stranke, Lista za evropsku Vojvodinu, DS, G17 plus-Boris Tadić osvojila je 41 mandat u drugom krugu pokrajinskih izbora, dok je Srpska radikalna stranka (SRS) osvojila pet mandata.
Prema tim podacima, različite grupe građana osvojile su pet mandata, Mađarska koalicija četiri mandata, dok je narodnjačka koalicija DSS-NS osvojila dva mandata.
Po jedan mandat osvojili su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratska partija i Socijalistička partija Srbije.
Prema preliminarnim rezultatima DS-a, Lista za evropsku Vojvodinu u novom sazivu pokrajinskog parlamenta imaće apsolutnu većinu, odnosno 64 od 120 poslanickcih mesta.
SRS će imati 25 mandata, Mađarska koalicija devet, po šest poslanika imaće koalicija Zajedno za Vojvodinu i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a po pet mandata imaće koalicija SPS-PUPS i različite grupe građana.

(Beta)